Reclamă

Uciderea reporterului britanic Dom Phillips în pădurea tropicală amazoniană în urmă cu doi ani nu a fost o crimă izolată. În Amazon, violența împotriva jurnaliştilor a crescut vertiginos în ultimii ani, se arată într-un raport publicat miercuri.

Pe măsură ce interesul lumii pentru Jungla Amazoniană, o barieră împotriva schimbărilor climatice, a crescut, la fel a crescut și munca jurnaliştilor care investighează crimele din această vastă regiune fără de lege. Cu toate acestea, această activitate intensificată a avut un preț, conform Reuters.

Au fost raportate 230 de cazuri de violență împotriva jurnaliştilor în Amazon în ultimul deceniu și nouă reporteri au fost uciși, a transmis Institutul Vladimir Herzog, o organizație nonprofit pentru drepturile omului. Potrivit organizației, cazurile de violență s-au dublat de la 20 la 45 între 2021 și 2022, ani în care fostul președinte Jair Bolsonaro era în funcție. Bolsonaro a relaxat controalele de mediu și a redus resursele agențiilor de aplicare a legii pentru a stimula dezvoltarea în Amazon.

În contrast, președintele actual, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat că va combate crima organizată care contribuie la distrugerea pădurii tropicale. Deși defrișările au încetinit, progresul în alte domenii a fost dificil. Violența împotriva jurnaliștilor a înregistrat o scădere în 2023, conform raportului Institutului Herzog, dar rămâne ușor peste media istorică.

Dom Phillips a fost împușcat în 2022 de braconieri piscicoli, în timp ce călătorea cu Bruno Pereira, un expert în triburile izolate de indigeni. Raportul detaliază alte cazuri, cum ar fi cel din 2020 al lui Roman dos Anjos, care a fost răpit și maltratat după ce a raportat despre exploatarea ilegală a aurului în rezervația Yanomami. De asemenea, în 2020, un jurnalist a fost amenințat și urmărit pentru investigarea vânzării de mercur, folosit în mineritul ilegal de aur.

În 2022, biroul ziarului local Rondonia ao Vivo a fost atacat cu arme automate, după ce a criticat interesele fermierilor care încercau să ocupe pământurile indigenilor.

„Statul brazilian trebuie să asigure urgent siguranța jurnaliștilor și a surselor lor”, a scris reporterul TV Sonia Bridi, un veteran al investigațiilor jurnalistice din Amazon, în raport. „Amazonia este un teritoriu din ce în ce mai controlat de organizații criminale”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro