Nu mai este niciun secret faptul că, în ultima vreme, actele de violență și abuz împotriva femeilor sunt din ce în ce mai dese. Din păcate, numărul lor crește alarmant, așa că multe asociații se văd nevoite să apere drepturile femeilor. Unul dintre centrele cele mai sonore de la noi din țară, Centrul Filia a garantat tuturor femeilor și fetelor că va continua să lupte pentru ca vocea lor să fie auzită.

Primele luni ale anului 2023 au fost unele negre pentru mii de femei care au fost abuzate în întreaga lume. Majoritatea persoanelor tind să creadă că numai în lumea arabă drepturile femeilor sunt subminate, dar, se pare că nici în țările civilizate lucrurile nu sunt mai roz. În doar șase luni din anul 2023, au fost semnalate mai multe cazuri de violență ca niciodată.

Din păcate, pe listă se află și România, unde violența domestică și abuzurile față de femei sunt într-o continuă creștere. Cel mai recent caz care a atras atenția tuturor a fost cel al Danei Roba. Makeup artista a fost agresată cu bestialitate și sugrumată de soțul ei, ceea ce a dus-o la un pas de moarte. Din fericire, a scăpat cu viață, dar asta nu înseamnă că nu mai există și alte cazuri la fel de dure în care femeile sunt victime.

Violența împotriva femeilor, în continuă creștere. Peste 3.000 de cazuri de viol au fost sesizate în prima jumătate a anului 2023 Antena 3 CNN

Lupta pentru siguranța femeilor continuă

În primele 6 luni din 2023 existau pe rolul parchetelor 3.687 cauze de viol de soluționat (inclusiv cu autor necunoscut).

📍 În această perioadă au fost soluționate 869 de cauze de viol,
deci 24% din numărul total de cauze de viol de soluționat.

Aceste cauze de viol au fost soluționate:
❌ 230 prin trimitere în judecată prin rechizitoriu (*actul de sesizare a instanţei de judecată).
❌ 2 prin sesizarea instanței prin acorduri de recunoaștere a vinovăției
❌ 637 prin clasare** (73% din totalul cauzelor de acest tip soluționate) (**Încetarea unei proceduri penale atunci când sunt anumite cauze care împiedică începerea sau continuarea procesului penal (de ex. Fapta nu e prevăzută de legea penală, nu există probe etc.)

Dintre cauzele de viol solutionate:

📍 355 au fost soluționate în termen de 6 luni de la sesizare
📍 188 au fost soluționate între 6 luni și 1 an de la sesizare
📍 303 au fost soluționate după 1 an de la sesizare
📍 26 au fost soluționate după împlinirea termenului de prescripție* (*Prescripția are loc atunci când infractorul nu mai poate fi tras la răspundere penală pentru că a trecut un interval de timp prevăzut în acest scop de lege.)

⚠️ 2.674 de cauze de viol au rămas nesoluționate:
📍375 cauze cu autor necunoscut
📍2.299 cauze cu autor cunoscut