Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a dezvăluit că în 2022 aproape 40.000 de femei au avut parte de violență în cadrul familiei. Miercuri, ea a prezentat cazul unei femei care a trăit în suferință, umilințe și amenințări timp de 30 de ani.

Firea a subliniat că, deși au trecut 20 de ani de la adoptarea legii privind prevenirea și combaterea violenței domestice, violența împotriva femeilor, inclusiv agresiunea sexuală, violul și violența în familie, continuă să încalce drepturile fundamentale.

Violența domestică, o problemă uriașă în România

Ministrul Familiei este dezamăgită de faptul că femeile sunt încă victime ale abuzurilor și violenței, iar pentru multe dintre ele, acasă este cel mai periculos loc. Numai în anul precedent, aproape 40.000 de femei au fost agresate. Firea a subliniat că femeile devin victime indiferent de etnie, nivel de educație sau venituri. Într-un tablou complex al victimelor, se regăsesc femei cu o scădere graduală a stimei de sine, pe măsură ce abuzurile cresc, și cu un sentiment de neputință acută.

Un exemplu este cazul Valeriei, mamă a patru copii, care a trăit în suferință, umilințe și amenințări timp de aproape 30 de ani. Valeria a găsit în cele din urmă ajutor într-o locuință protejată, departe de soțul agresiv. Ea a părăsit orașul care a fost cândva casa ei pentru a începe o nouă viață. Valeria a descris prima impresie din locuința protejată: un birou cu perdele roz și o atmosferă caldă și primitoare, unde o doamnă cu o voce caldă și o privire blândă i-a oferit multe sfaturi și speranțe.

Violența domestică, o problemă uriașă chiar și în anul 2023

Gabriela Firea, sfat pentru femeile agresate

Firea a subliniat că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin intermediul ANES, administrează 42 de locuințe protejate la nivel național, 20 de centre de recuperare pentru victimele violenței domestice și 52 de centre de primire în regim de urgență.

Ministrul a încurajat femeile care se confruntă cu abuzuri să aibă curajul să ceară ajutor, amintindu-le că pot fi salvate și consiliate pentru a depăși suferințele. De asemenea, a reamintit numărul Helpline 0800.500.333, disponibil 24 de ore din 24, atât pentru victime, cât și pentru martori. În anul precedent, peste 5.300 de apeluri au fost primite prin acest număr.