Credincioșii ortodocși parcurg astăzi una dintre cele mai apăsătoare zile din an. Vinerea Mare, o zi aliturgică în care este rememorat parcursul Mântuitorului spre moarte și Înviere.
În Vinerea Mare se cântă una dintre cele mai reprezentative cântări: Prohodul Domnului. În accepțiunea mistică aceasta este de fapt slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos.
Date istorice despre Vinerea Mare, marcanta zi a creștinismului
Chinurile și răstignirea lui Iisus au avut loc în anul 33 în Ierusalim. De fapt, aceasta era și vârsta Mântuitorului, conform Scripturii. Răstignirea a avut loc înainte de Pastile iudaice, având la bază confuzia popoarelor, dar și a urii, spun istoricii de astăzi.
Vasile Bănescu, conturează o descriere profundă legată de însemnătatea unei zile precum Vinerea Mare.
„Vinerea mare… și episoadele ei istorice petrecute în Ierusalimul anului 33, chiar înainte de Paștile iudaice, au fost posibile în toată monstruozitatea lor din cauza orbirii trufașe în fața Adevărului întrupat, din cauza încremenirii în certitudini religioase și a confuziei provocate de aceasta, a urii viscerale față de Cineva prea bun și smerit ca să fie crezut, a poftei porcești de putere și privilegii, a lașității, nepăsării și cruzimii.
Toate, excelent conservate până astăzi.„, scrie acesta pe Facebook.
Istoricul compară „supliciul” răstignirii și tăcerea Mântuitorului din clipele respective cu tăcerea pe care de multe ori o resimțim apăsătoare atunci când ridicăm ochii spre cer cerând în rugăciune. De altfel, istoricul, reprezentant al BOR, susține că omenirea, prin convingerile și gesturile ei, îl răstignește în continuare pe Hristos.
„El Însuși a suferit cumplit și, într-un tainic fel, cum observă Pascal, „rămâne pe cruce, în agonie, până la sfârșitul acestei lumi” îmbibate, în ciuda implorării și iubirii divine ce culminează în Răstignire, de trădare, crimă și nedreptate. Prin ele Îl răstignim cu odioasă nesimțire în continuare. „, adaugă acesta.
Vasile Bănescu face trimitere la versurile Prohodului Domnului sau a slujbei de înmormântare a Celui care a spălat păcatele lumii.
„În mormânt, Viață, pus ai fost Hristoase… ”, auzim astăzi într-o dulce și amară litanie, prohodindu-L pe Cel mai bun și pur dintre noi.Și totuși, pe cruce, Viața nu a putut fi înghițită de moarte. Dimpotrivă!”, se arată în mesajul transmit în online de Vasile Bănescu.
După Prohodul Domnului, în Vinerea Mare, credincioșii înconjoară bisericile de trei ori, intrând ulterior pe sub epitaf în lăcașurile de cult. Randuiala arată intrarea noastră în mormânt asemenea de Cel care a fost răstignit pentru noi, urmând învierea sau trezvia sufletului.