Reclamă
Reclamă

În acest weekend, meteorologii au emis avertizări cod galben și cod portocaliu de viscol și ninsori în mai multe zone ale României.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 17 noiembrie, ora 20:00 – 18 noiembrie, ora 8:00, va fi în vigoare un Cod galben pentru vânt, ninsori și viscol în zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali.

Cod galben de ninsori și viscol în România

Ninsorile vor fi semnificative cantitativ în această zonă, cu o cantitate estimată de 15 – 20 l/mp și se va forma un strat de zăpadă. În special în zonele montane înalte, vântul va atinge viteze de peste 60 – 70 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă din cauza viscolului.

De asemenea, în județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h. Se prognozează ninsori și în restul zonelor montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă, în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

Reclamă

Un al doilea Cod galben de vreme rea va fi valabil în intervalul 18 noiembrie, ora 8:00 – 19 noiembrie, ora 10:00, în jumătatea estică a teritoriului și la munte.

Aici se vor înregistra precipitații semnificative cantitativ, local de 25 – 35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Aceste precipitații vor fi sub formă de ninsoare în zonele montane și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei, unde se va forma un strat consistent de zăpadă.

În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și, trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe arii restrânse, lapoviță și ninsoare.

Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului, cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h.

Pe parcursul zilei de duminică, vântul va continua să se intensifice în sud-estul țării și la munte.

În Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură va fi valabil un Cod portocaliu de viscol. În intervalul 18 noiembrie, ora 14:00 – 19 noiembrie, ora 10:00, se vor înregistra intensificări susținute ale vântului, viscol și vizibilitate redusă sub 50 de metri. Vor exista rafale de vânt cu viteze cuprinse între 80 – 110 km/h în aceste zone.

Un al doilea Cod portocaliu va fi valabil din 18 noiembrie, ora 18:00 până pe 19 noiembrie, ora 10:00 în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre.

Vântul va sufla cu rafale în general de 85 – 90 km/h, iar în Dobrogea se vor înregistra viteze de peste 100 km/h.

Aceste condiții meteorologice pot fi periculoase și pot cauza perturbări în trafic, în special în zonele montane și în zonele cu vizibilitate redusă.

Se recomandă ca populația să fie precaută și să urmeze sfaturile autorităților locale și naționale pentru a se proteja de vremea severă.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro