Generalul Emil Străinu aduce precizări cu privire la un posibil cutremur ce ar putea lovi România. Acesta spune că datorită schimbărilor climatice ce se prezintă atât în România cât și la nivel mondial nu se poate prezice exact intensitatea unui cutremur și timpul de durată a acestuia.

Totodată generalul vorbește și despre clima atipică la nivelul țării noastre ceea ce îngreunează clar munca meteorologilor care pot face previziuni pe o durată mai mare spunând că nu ne putem baza pe informațiile acestora de la o lună la alta pentru că vremea este imprevizibilă și se poate schimba oricând. Nu cunoaște fenomenul însă spune că ar fi bine dacă ar exista un aparat ce ar putea să facă o analiză asupra modificărilor meteo din ultima perioadă și a variațiilor acestora.

Schimbările care au loc în ţara noastră trebuie văzute în contextul lumii. Sunt zone cu ierni foarte grele, cu cantităţi foarte mari de precipitaţii, zăpadă, inundaţii, tot ce este specific fenomenelor de iarnă-toamnă. În zona noastră o să avem de trecut prin evenmimente deosebite, pentru că ceea ce se numesc de regulă fenomene meteo extreme o să mai aibă loc.

Schimbările compoziţiei atmosferei au fost eneorme din cauza incendiilor din Australia, Siberia, Alaska, erupţia vulcanilor, cantităţi uriaşe de metal în nordul Europei şi ce este peste 15 grade latitudine nordică. E important că marii specialişti în meteorologie spun că nu se mai pot da prognoze pe perioadă lungi. Trebuie create programe care să calculeze aceste variaţii”