Ministerul Sănătății a anunțat, luni seară, că sunt șanse mari ca sportivul din Baia Mare, sosit recent din Africa de Sud, să fie infectat cu tulpina Omicron a coronavirusului. Reamintim că săptămâna trecută a sosit în România o echipă de rugby din Africa de Sud, țara unde a apărut pentru prima dată tulpina Omicron. Sportivii au fost testați pe aeroport, iar unul dintre aceștia a avut rezultat pozitiv.

1. Sportivul din Baia Mare ar putea fi infectat cu Omicron

El a fost carantinat imediat, iar medicii i-au mai făcut un test pe care l-au trimis la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București pentru secvențiere.

În această seară Ministerul Sănătății a anunțat că proba luată de la acest sportiv ar putea fi varianta din Africa de Sud, Omicron.

2.Ministerul Sănătății: Sportivul este vaccinat și nu manifestă simptome

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (OMICRON) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud. Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună”, precizează ministerul Sănătății.

Sursa citată a mai precizat că sportivul este vaccinat și nu manifestă simptome.

3. Trei cazuri de Omicron în România

Dacă rezultatul va fi pozitiv, sportivul din Baia Mare ar fi al treilea caz confirmat de infecție cu varianta Omicron. Primele două cazuri au fost confirmate sâmbătă. Este vorba despre doi dintre pasagerii repatriați din Africa de Sud. Cei infectați sunt o femeie de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat din județul Vaslui. Ambele persoane se simt bine, sunt vaccinate și asimptomatice.