Ne întrebăm destul de des, mai ales în preajma sărbătorilor sau a momentelor din an în care trebuie să călătorim: ce să facem cu animalul de companie? Spre exemplu, am descoperit că sunt mai multe opţiuni pentru cei care vor să ia animalul de companie în vacanţe sau atunci când se mută dintr-o locaţie, în alta.

La companiile aeriene, majoritatea permit transportul animalelor, însă există anumite reguli care trebuie neapărat respectate.

În momentul în care alegi să îţi iei un bilet de avion trebuie să precizezi şi că este necesar transportul unui animal. De exemplu, unele companii aeriene acceptă pe fiecare zbor doar un singur animal, iar alte companii acceptă animalele de companie doar ca însoţitori pentru persoanele cu dizabilităţi.

Actualele Legi ale Uniunii Europene impun identificarea prin simpla microcipare a tuturor animalelor, dar mai ales pentru cele care sunt mutate în afara ţării. Animalele trebuie sa fie vaccinate împotriva rabiei şi trebuie să aibă un paşaport special emis şi analizat de un medic veterinar. Altfel, transportul este interzis.

Persoanele care călătoresc însoţite de un câine ghid trebuie sa aibă toate documentele necesare, iar compania trebuie informată din timp de intenţia de a călători cu animalul.

Cuşca animalului trebuie să îi permită acestuia să se mişte pe timpul zborului, iar transportul în cabina avionului este acceptat doar pentru animale mici.

Există şi situaţii în care unele companii aeriene, precum compania  Air France, pot refuza transportul câinilor care fac parte din rase considerate periculoase. Sunt totuşi şi companii care aprobă transportul acestor animale, însă la cala aeronavei.