Șeful statului spune că țara noastră trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil. Iohannis a declarat că în cadrul ședinței au fost examinate măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.

1. Klaus Iohannis: Trebuie să fim pregătiți pentru orice

Conform acestuia, țara noastră are peste 600 de kilometri de frontieră comună cu Ucraina. Din acest motiv, trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu posibil.

„Actuala criză de securitate creată de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regională la Marea Neagră și nici măcar doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euroatlantic”, a declarat Iohannis.

În aceste momente, a spus șeful statului, este important ca la nivelul NATO și al UE ca România să dea dovadă de unitate și solidaritate. Klaus Iohannis a anunțat că are un dialog permanent în cadrul NATO, cu SUA, în cadrul OSCE și al UE.

2. Ce s-a discutat în ședința CSAT?

„Escaladarea tensiunilor și consolidarea masivă a prezenței militare a Federației Ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre afectează securitatea și stabilitatea internaționale. Aceste demersuri ale Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forței împotriva Ucrainei, cu toate consecințele care pot decurge de aici”, a mai declarat Iohannis.

Președintele României a avertizat că trebuie să fim pregătiți și pentru scenariul în care Rusia va refuza să mai poarte dialoguri. Măsurile luate de NATO până în acest moment pentru întărirea prezenței militare pe Flancul de Este reprezintă un răspuns defensiv la riscurile de securitate din regiune.

„Am spus-o constant și repet că suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru. De altfel, în urma anunțurilor SUA și ale Franței, suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili concret modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri”, a mai declarat șeful statului.

3. Klaus Iohannis, către români: Vor fi luate cele mai eficiente măsuri

Astfel, în ședința CSAT s-a stabilit ca Guvernul României, cu instituțiile cu atribuții în domeniu, să continue să facă pregătiri pentru gestionarea situației în care vor veni refugiați în România.

România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă, a mai spus Iohannis.

Președintele îi asigură pe români că vor fi luate cele mai eficiente măsuri pentru siguranța tuturor.