După temperaturile de primăvara, în România vine viscolul. Cod Roșu în mai multe județe

Vremea se schimbă drastic de la o săptămână la alta în România. Dacă până acum am avut mai degrabă temperaturi de primăvară, meteorologii anunță ploi, vânt și ninsori. ANM a emis mai multe avertizări meteorologice, printre care și un cod roșu de viscol.

În data de 17 ianuarie, în România sunt în vigoare 3 atenționări meteorologică de vreme rea. Unul galben, unul portocaliu și unul roșu, valabile marți, miercuri și joi.

Cod Galben de vreme rea, valabil până pe 19 ianuarie

Prima avertizare meteorologică este cea de Cod Galben, care este și cea mai extinsă. Aceasta a intrat în vigoare marți, 17 ianuarie, la ora 11 și expiră joi, 19 ianuarie, la ora 18.

Sunt vizate 15 județe din țară, unde sunt anunțate vânturi puternice, ploi și cantități importante de apă în zona montană.

Zonele Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei vor fi afectate cel mai puternic de vânt. Aici, meteorologii anunță că în zonele montane, rafalele de vânt pot ajunge și la 55…75 km/h.

De asemenea, în zonele montane sunt așteptate și precipitațiile. Până la altitudinea de 1.500 de metri vor fi doar ploi, iar în zonele mai înalte vor apărea și lapoviță și ninsoare.

Temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20…25 l/mp.

Cod Portocaliu, valabil până miercuri, 18 ianuarie

A doua avertizare meteorologică intră în vigoare marți, 17 ianuarie la ora 22:00 și este valabilă până miercuri, 18 ianuarie, la ora 14.

Sunt afectate 7 județe din țară, iar fenomenele așteptate sunt ploi puternice și infensificări ale vântului, în special în zonele montane.

Va ploua izolat, iar pe crestele montane, la altitudini de peste 1.800 de metri, în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali, dar și în Carpații Meridionali sunt anunțate fenomene extreme. Vântul va bate cu putere și va ajunge la 110 km/h. Simultan, unele zone vor fi afectate și de viscol.

Cod Roșu, valabil până miercuri, 18 ianuarie

Atenționarea de Cod Roșu intră în vigoare marți, 17 ianuarie, la ora 22:00 și expiră miercuri, la ora 14. Vor fi afectate 11 județe din țară, în special în zonele montane.

La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali sunt așteptate rafale ale vântului de peste 120…140 km/h și vizibilitatea va fi redusă spre zero.

Share.