Reclamă

Viktor Orban, premierul Ungariei, a declarat că popoarele și țările din Balcanii de Vest merită mai mult de la Bruxelles și ar trebui să fie deja parte a Uniunii Europene. Declarația a fost făcută la Ohrid, după o ședință comună a guvernelor Ungariei și Macedoniei de Nord, conform informațiilor furnizate de agenția MTI prin intermediul News.ro.

Orban a subliniat că cel mai important subiect al reuniunii a fost aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, poziția Ungariei, care deține în prezent președinția UE, este una clară: stabilitatea și integrarea regiunii Balcanilor de Vest în spațiul european sunt de interes nu doar pentru Ungaria, ci pentru întreaga Uniune Europeană.

Premierul ungar a afirmat că extinderea nu reprezintă o problemă sau o provocare, ci o oportunitate majoră pentru țările membre ale UE. „Uniunea a pierdut dinamismul dezvoltării economice, iar extinderea este una dintre cele mai evidente mijloace de a-l recâștiga”, a susținut Orban.

Criticând abordarea UE față de Ucraina și Moldova, Viktor Orban a remarcat că aceste țări beneficiază de un tratament „accelerat” din motive geopolitice, în timp ce meritocrația a fost marginalizată. „Este incorect și nedrept ca țările care au lucrat ani de zile pentru aderare să fie retrogradate”, a observat premierul.

Președinția UE deținută de Ungaria consideră că integrarea Balcanilor de Vest în Uniune ar trebui să rămână o prioritate pe agenda europeană. Orban a propus organizarea unei conferințe interguvernamentale pentru deschiderea unui nou capitol de negocieri cu Macedonia de Nord sau, în lipsa acestei acțiuni, a unei conferințe politice interguvernamentale.

El a evidențiat faptul că Macedonia de Nord a devenit țară candidată la UE în 2005, alături de Croația, dar în timp ce Croația a devenit membru cu drepturi depline, negocierile cu Macedonia de Nord nu au început. „Aceasta este o greșeală de proporții istorice”, a mai spus Orban, subliniind că începerea mai rapidă a negocierilor cu Albania nu are nicio justificare morală sau politică.

Orban a mai amintit de colaborarea bilaterală cu Macedonia de Nord, referindu-se la ajutorul acordat de Ungaria în timpul incendiilor de pădure din această vară, precum și la cooperarea în domeniul securității frontierelor, unde 2.400 de polițiști maghiari au ajutat la prevenirea a 17.000 de treceri ilegale ale frontierei.

În ceea ce privește relațiile dintre Macedonia de Nord și Bulgaria, Orban a menționat că un acord între cele două țări pare a fi următorul pas important pentru aderarea Macedoniei de Nord la UE. El a menționat că are o propunere pentru a facilita acest acord și că Ungaria este dispusă să discute cu Bulgaria, dacă părțile interesate solicită acest lucru.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro