Reclamă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut adoptarea unor legi mai rigide care să permită interzicerea activităților mass-media și a organizațiilor neguvernamentale (ONG) care au primit sprijin financiar din partea Statelor Unite în perioada administrației lui Joe Biden, conform unei informări a agențiilor EFE și MTI, preluată de Agerpres. Orban susține că noile dezvăluiri ale președintelui american Donald Trump și ale magnatului Elon Musk au scos la iveală o rețea de ‘corupție politică’ utilizată pentru finanțarea acestor entități atât în Ungaria, cât și la nivel global.

Potrivit publicației Magyar Nemzet, cererea lui Orban pentru aceste modificări legislative a fost formulată în cadrul unei întâlniri cu ușile închise avute marți cu partidul său, Fidesz, care deține majoritatea în parlament, și cu aliatul său, partidul Creștin Democrat. Premierul ungar a indicat necesitatea elaborării unor legi stricte care să împiedice funcționarea acestor mass-media și ONG-uri în Ungaria.

Premierul și alți membri ai guvernului său au afirmat recent că entități precum Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), a cărei activitate a fost suspendată de Trump și Musk, au susținut diverse instituții media și ONG-uri din Ungaria în timpul perioadei administrate de democrați ‘pentru a submina guvernul conservator al lui Orban’ și a favoriza un ‘guvern marionetă’ agreat de Bruxelles.

În discursul său, Orban a afirmat că odată cu instalarea lui Trump la Casa Albă, ‘ideologia liberală globalistă a pierdut sprijinul celei mai mari puteri din lumea occidentală’. El a adăugat că ‘reţeaua lui (George) Soros a pierdut Washingtonul’, iar acum ea ‘nu va mai dispune de fondurile americane’.

La începutul anului 2023, Ungaria a creat Oficiul pentru Apărarea Suveranității Naționale (Szvh) pentru a investiga presupusele ingerințe externe care ar putea afecta suveranitatea țării. Totuși, Crearea acestui oficiu a adus Ungaria sub lupa Comisiei Europene, care a deschis o procedură de sancționare în februarie 2024, cerând guvernului său eliminarea acestei instituții.

Această măsură are precedent în deciziile anterioare ale guvernului ungar, cum ar fi legea din 2017 care obliga ONG-urile să dezvăluie donatorii străini. Legea respectivă a fost ulterior abrogată în urma presiunilor din partea Uniunii Europene și a unei decizii a Curții de Justiție a UE.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro