Reclamă
Reclamă

Premierul ungar Viktor Orban a declarat luni că, pe parcursul semestrului în care Ungaria se va afla la conducerea Consiliului UE, va propune celorlalţi parteneri măsurile restrictive pe care le aplică deja în ţara sa cu scopul de a frâna imigraţia ilegală. Orban a preluat ieri, pentru 6 luni, președinția prin rotație a Consiliului UE.

„Preşedinţia ungară (a UE) poate face propuneri pentru a opri imigraţia ilegală, dar liderii UE vor fi cei care vor decide împreună”, a explicat premierul Orban pentru televiziunea publică. El a preluat luni la Bruxelles, de la omologul său belgian, Alexander De Croo, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, informează EFE, potrivit Agerpres.

Orban a apreciat că pactul privind migraţia convenit de ţările comunitare, inclusiv de Ungaria, nu funcţionează şi că cei 27 vor trebui să găsească o soluţie „eficientă”.

Reclamă

Şeful guvernului de la Budapesta a afirmat că, „în loc ca Ungaria să fie pedepsită pentru politica sa de imigraţie” ar trebui asumate măsurile acesteia, o aluzie la criticile şi amenzile impuse de Comisia Europeană şi Curtea de Justiţie a UE ţării sale pentru restricţiile care fac practic imposibilă solicitarea de azil.

Potrivit premierului ungar, prin aplicarea politicilor de imigrare ale Ungariei „multe lucruri ar fi simplificate”.

Orban a subliniat că preşedinţia ungară va fi bună pentru Europa, deoarece se va vorbi „foarte deschis chiar şi despre cele mai dificile probleme, fără a încerca să-i influenţeze pe cei care iau decizii”.

„Cea mai mare oportunitate pentru Ungaria în timpul preşedinţiei sale de şase luni va fi să aducă Europa mai aproape de pace”, a adăugat el, referindu-se la necesitatea organizării unor negocieri de încetare a focului în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Orban a afirmat că „cea mai mare problemă a Europei în prezent este războiul dintre Ucraina şi Rusia” și că Bătrânul Continent trebuie să se pregătească pentru începutul negocierilor dintre Moscova şi Washington dacă Donald Trump câştigă alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Premierul Ungariei a mai declarat că preşedinţia rotativă a ţării sale va încerca să evite un război comercial cu marile ţări din est, precum China, lucrând pentru un pact de competitivitate.

„Uniunea Europeană este pe cale să intre într-un război comercial cu Estul, în care nu poate decât să piardă. Avem nevoie nu de izolaţionism, ci de o consolidare a relaţiilor şi un comerţ mai viguros”, a insistat premierul ungar.

Ministrul pentru afaceri europene al Ungariei, Janos Boka, a declarat că preşedinţia ungară va identifica domeniile în care ar putea fi luate decizii pentru întărirea competitivităţii.

Alte priorităţi stabilite de executivul lui Orban pentru acest semestru includ apărarea comună şi apărarea frontierelor externe, promovarea extinderii clubului comunitar, politicile de coeziune, agricultura şi abordarea problemelor demografice.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a transmis lui Orban că provocările pot fi depăşite doar prin unitate.

„Îi urez bun venit lui Viktor Orban, astăzi, la Bruxelles, în prima zi a preşedinţiei ungare a Consiliului UE”, a scris Michel pe platforma socială X, adăugând că au discutat priorităţi precum competitivitatea, apărarea şi extinderea.

Premierul belgian, Alexander De Croo, a predat frâiele preşedinţiei Consiliului UE după ce Belgia a deţinut-o în ultimele şase luni. „Acum este rândul Ungariei şi a lui Viktor Orban”, a spus De Croo, exprimându-și încrederea că Ungaria va urmări interesul tuturor cetăţenilor UE.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro