Reclamă
Reclamă

O nouă alianță de extremă dreapta în Parlamentul European, lansată cu doar o săptămână în urmă de premierul ungar Viktor Orban, are suficiente partide pentru a obține statutul de grup în legislativul european, informează dpa, preluată de Agerpres.

Liderul naționalist ungar, a cărui țară deține de la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și-a anunțat pe 30 iunie intenția de a forma un nou grup parlamentar, numit „Patrioți pentru Europa”, cu partidul de extremă dreapta austriac și mișcarea centristă a fostului prim-ministru ceh Andrej Babis.

De atunci, cinci partide din diferite țări și-au anunțat aderarea: Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, partidele portughez Chega, spaniol VOX și – ultimele care și-au anunțat intrarea sâmbătă – Partidul Popular Danez și partidul de extremă dreapta separatist flamand Vlaams Belang. Ceea ce înseamnă că șapte țări sunt acum reprezentate în alianța intitulată „Patrioți pentru Europa”, o condiție importantă pentru a forma un grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană.

Reclamă

Orban a anunțat că luni va avea loc la Bruxelles o întâlnire cu partidele care formează acest nou grup. Potrivit premierului ungar, urmează ca partidul de extremă dreaptă francez Adunarea Națională (Rassemblement National, RN) să-și facă la rândul său cunoscută decizia „după turul doi al alegerilor legislative” anticipate din Franța, care are loc duminică. Dacă RN ar decide să se alăture grupului, ar prelua de facto conducerea din punct de vedere al numărului de deputați, cu cei 30 de europarlamentari ai săi.

Partidul Liga al politicianului italian Matteo Salvini și-a arătat interesul față de noua mișcare, dar nu și-a confirmat participarea.

Noua alianță avea nevoie de sprijinul partidelor din șapte țări pentru a fi recunoscută ca grup de sine stătător în Parlamentul European. Viktor Orban, al cărui partid Fidesz este neafiliat de când a părăsit Partidul Popular European (PPE, dreapta) în 2021, speră astfel să poată exprima o viziune diferită, împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva „imigrației ilegale” și în favoarea „familiei tradiționale”.

„Începe o nouă eră”, a proclamat el, adăugând că noul grup „va schimba politica europeană”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro