Reclamă
Reclamă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că ţara sa va plăti amenda impusă de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea legislaţiei UE în domeniul migraţiei. „Nu putem să nu plătim”, a recunoscut Orban, adăugând că se gândește la o soluție care să fie „mai dureroasă pentru Bruxelles decât pentru Ungaria”.

Orban a subliniat că este vorba de o amendă uriaşă, descrisă ca „şocantă şi dementă”. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat joi Ungaria să plătească o sumă forfetară de 200 de milioane de euro şi o amendă cominatorie de un milion de euro pentru fiecare zi în care nu-şi modifică legislaţia, după ce a ignorat o condamnare anterioară pentru încălcarea legislaţiei UE privind protecţia migranţilor.

Potrivit Curţii, Ungaria a omis în mod deliberat să pună în aplicare o hotărâre din decembrie 2020 privind protecţia internaţională a migranţilor. Sentinţa se referă la limitarea accesului la procedurile de protecție internațională prin crearea unor zone de tranzit, în prezent închise, situate la frontiera dintre Ungaria şi Serbia, unde solicitanţii trebuiau să aştepte finalizarea cazurilor lor.

Reclamă

Ungaria aplică, de asemenea, „returnări forțate” către ţări terţe, în principal Serbia, o practică criticată atât de UE, cât şi de ONG-urile umanitare. Comportamentul Ungariei este considerat o amenințare semnificativă la adresa unității dreptului UE, afectând sever atât interesele private ale solicitanţilor de azil, cât şi interesul public, a concluzionat CJUE.

Într-o primă reacţie, atât Viktor Orban, cât şi ministrul său de interne, Gergely Gulyas, au vorbit de „şantaj” şi au subliniat că guvernul își va menţine poziţia fermă de a nu permite intrarea migranţilor care au trecut printr-o ţară sigură înainte de a ajunge în Ungaria.

Orban a acuzat din nou CJUE şi UE că servesc interesele miliardarului filantrop George Soros, despre care afirmă că ar avea un plan de a aduce în Europa un milion de migranți pe an. „Bula de la Bruxelles”, fie că este vorba de Parlamentul European, de Comisie sau de justiţie, „este plină de oamenii lui Soros”, a spus premierul.

„Sentinţa a fost decisă de tribunalul lui Soros. Bruxelles-ul este plin de oamenii lui Soros”, a declarat Orban, susţinând că magnatul american de origine ungară doreşte ca „Europa creştină” să devină un continent cu populaţie „mixtă”.

„Bruxelles-ul nu are dreptul să ne spună cu cine ar trebui să trăim noi”, a mai declarat Viktor Orban.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro