În cadrul lansării campaniei partidului său, Fidesz, pentru alegerile europarlamentare, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a lansat critici dure la adresa liderilor instituțiilor europene, cerând demisia acestora pentru performanța slabă și punerea în pericol a alegătorilor. Discursul său vine într-un moment în care însuși Orban se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv suspendarea fondurilor europene și o economie în recesiune.

Orban a subliniat poziția Ungariei împotriva migrației ilegale, interzicerea propagandei de gen în școli și insistența pentru un tratament de pace în Ucraina, în timp ce critică poziția Comisiei Europene și atmosfera ‘pro-război’ din Europa. Această poziție fermă vine după ce, în decembrie, CE a deblocat o parte din fondurile europene destinate Ungariei, în încercarea de a determina o schimbare în politica externă a Ungariei față de Ucraina.

În plus, Orban a criticat în mod deschis ceea ce percepe ca fiind o lipsă de diversitate în exprimarea opiniilor în Europa de Vest, menționând o ‘omogenizare’ a presei și a instituțiilor de modelare a opiniei publice. Premierul ungar a evidențiat necesitatea unei abordări diferite, semnalând o distanțare față de retorica dominantă din statele occidentale.