Reclamă
Reclamă

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că este imposibil ca președintele rus Vladimir Putin să atace o țară membră a NATO. Declarațiile au fost făcute după vizita lui Orban la Moscova, la finalul săptămânii trecute.

„Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenție a Rusiei de a ataca NATO”, a afirmat Orban într-un interviu publicat luni de cotidianul german Bild.

El a subliniat că atacarea NATO este absolut imposibilă nu numai pentru Rusia, ci pentru oricine din lume, întrucât NATO este de departe cea mai puternică comunitate militară. Șeful executivului ungar a făcut aceste declarații în contextul în care Ungaria a preluat la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, informează DPA, potrivit Agerpres.

Reclamă

Orban a adăugat că toate țările NATO susțin clauza securității colective, conform căreia un atac împotriva unui membru al NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Premierul ungar a subliniat și diferențele istorice și culturale dintre Rusia și Europa, afirmând că rușii au o înțelegere diferită asupra libertății și suveranității naționale. „Dar ei sunt raționali, sunt hiper-raționali”, a menționat Orban, după întâlnirea sa cu Putin la Moscova.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, Orban a apreciat că actualul președinte american Joe Biden nu va obține un nou mandat la Casa Albă. El l-a lăudat pe fostul președinte american Donald Trump, pe care l-a numit un „om al păcii”.

„El este un om de afaceri, un om care s-a realizat prin forțe proprii și are o abordare diferită asupra oricărui lucru. Și cred că asta este ceva bun pentru politica mondială. Să nu uităm și că el este un om al păcii”, a declarat Orban pentru publicația germană.

Viktor Orban este singurul premier dintr-o țară membră a Uniunii Europene care și-a exprimat deschis sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerii acestuia ca președinte al SUA în 2016. Cei doi s-au întâlnit în luna martie a acestui an la reședința lui Trump de la Mar-a-Lago, Florida.

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat că este imposibil pentru Rusia să atace o țară membră NATO, întrucât NATO este cea mai puternică alianță militară, iar toate țările membre susțin clauza securității colective. Orban a semnalat și diferențele culturale dintre Rusia și Europa, considerând rușii ca fiind raționali. În același interviu, Orban a lăudat pe fostul președinte SUA, Donald Trump, și a prezis că Joe Biden nu va obține un nou mandat.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro