Reclamă
Reclamă

O vijelie extrem de puternică a devastat o pădure din Văleni, Maramureș, în noaptea de luni spre marți. Vântul puternic a rupt copacii de la jumătate, lăsând în urmă o priveliște dezastruoasă. Localnicii sunt șocați și spun că nu au mai văzut vreodată asemenea distrugeri.

Una dintre locuitoarele din Văleni a filmat scenele de după furtună și a postat videoclipul pe o rețea socială. „Doamne ferește, în viața mea! Mătușa acolo dinainte are 70 de ani și așa ceva n-a văzut. Doamne, Maica Domnului…Extraordinar! Eu nu știu ce-a fost aici, că îi dezastru. Nu a rămas nici 10% din ei. Pe margine mai sunt câțiva. Dezastru. Așa a venit de acolo, de la deal și uitați-vă. Nu e adevărat, Doamne…” spune ea în filmare.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a coordonat intervențiile în urma furtunii, raportând mai multe pagube semnificative la nivelul județului. Acoperișuri din Sighetu Marmației, Budești, Șișești, Cavnic, Rona de Sus și Petrova au fost luate de vânt, iar rețelele electrice au fost afectate.

Reclamă

Reprezentanții ISU au informat că pragurile de precipitații au fost depășite la stațiile hidrometrice din Cavnic, Vadu Izei, Strâmtura, Ferești, Sighetu Marmației și Copalnic, unde a căzut și grindină. Vântul a atins viteze de 70-80 km/h. Drumul Județean 184 a fost acoperit de aluviuni și material lemnos aduse de torenții de pe versanți.

Dispeceratul ISU Maramureș a primit zeci de apeluri, iar pompierii au intervenit pentru a înlătura copacii prăbușiți pe rețelele de alimentare cu energie electrică. La Ocna Șugatag s-au înregistrat precipitații de 40,3 l/mp, iar viteza rafalelor de vânt a atins 65 km/h în Baia Mare și Ocna Șugatag, depășind 80 km/h în zona montană.

„Toate echipele de intervenție de la Electrica sunt în teren (…). La această oră mai sunt nealimentate integral sau parțial cu energie electrică opt localități: Rona de Sus, Rona de Jos, Coștiui, Bârsana, Văleni, Buteasa, Hovrila și Întrerâuri. Sunt afectați 2.630 de consumatori”, a precizat ISU Maramureș.

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de furtuni, valabilă în mai mult de jumătate din țară pentru următoarele 24 de ore. Astfel, de marți dimineața de la ora 10:00, până miercuri la aceeași oră, în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș, sunt prognozate averse torențiale, intensificări ale vântului și vijelii, cu viteze de 70-90 km/h, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă pot atinge 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro