Reclamă

Agricultorii din județul Galați sunt în fața unei situații critice după ce viiturile au distrus recolte întregi, cauzând pagube de milioane de euro. Culturile de soia, rapiță și lucernă au fost în totalitate compromise, iar cele de porumb și floarea-soarelui încă sunt inundate. Chiar și investițiile fermierilor în sistemele de irigații s-au dovedit inutile, profitul visat transformându-se într-o pierdere uriașă.

Un fermier afirmă cu tristețe: „Ia uite cum stă apa în pământ. E jale! Apă cât vezi cu ochii!”. Alte mii de hectare de culturi rămân în continuare sub ape, deși au trecut șase zile de la viitură. Agricultorii au investit sume considerabile în sistemele de irigații, însă acestea nu au putut preveni daunele cauzate de inundații.

Un alt fermier observă că „porumbul este uscat, trebuia recoltat la ora asta. Ia uitați! E perfect uscat, exact când trebuia recoltat!”. Situația este disperată pentru ei, având în vedere că nu știu când vor putea intra cu echipamentele de recoltare: „Chiar dacă apa se mai retrage cât de cât, noi cu utilajele nu putem intra. Apa are în jur de un metru”, explică agricultorul.

Muncitorii privesc neputincioși lanurile de porumb inundate. „- Noi așteptăm să putem mânca o bucată de mămăligă de aici, să ne hrănim și noi…- Mai recoltați ceva de aici? – Nu cred, dacă mai vine ceva… Totul este compromis!”, motivează un muncitor. „Din 2.450 de hectare, 1.200 de hectare la momentul acesta sunt sub apă. Culturi de porumb, floarea-soarelui, soia e compromisă 100%… Nu mai avem ce face…”, adaugă Bogdan Dediu, un alt fermier afectat.

Fermierii, cum ar fi Robert Vieru, trăiesc un an agricol extrem de prost: „Anul acesta a fost cel mai prost de când fac eu agricultură. Anul acesta vine cu scadențe la bănci pentru că acum 3 ani am contractat un utilaj foarte scump și de acum trebuie să plătesc scadențele. Vine inundația și ne termină zona irigată, unde am cheltuit miliarde. În concluzie, dezastru total, nu știu cum vom supraviețui…”.

Fermierii avertizează că, fără un sprijin financiar din partea statului, nu își vor putea achita datoriile către băncile care i-au susținut și riscă să intre în faliment.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro