Reclamă

Debitul Dunării este așteptat să atingă nivelul maxim la intrarea în România spre finalul acestei săptămâni, când se preconizează că se va tripla. Autoritățile din județul Dolj pun la punct un centru operațional de intervenții, dotat cu saci de dormit, saltele și veste de salvare, ca măsură preventivă împotriva viiturii așteptate.

Fluviul și-a atins deja nivelul maxim în Serbia, unde autoritățile de la Belgrad au emis alerte pentru populație. Localnicii din Cortanovci, Serbia, amintesc de inundațiile din 2006, dar avertizează asupra riscurilor actuale, când apele Dunării cresc alert.

„Apa vine și continua să vină”, avertizează un localnic sârb. Vârful viiturii este preconizat pentru weekend, spun martorii. Jurnalistul Mihai Vălușescu, de la Digi24, atrage atenția că, deși autoritățile sârbe au gestionat bine situația, apele pot deveni periculoase rapid.

Dunărea intră în România prin Baziaș, având deja un debit de peste 6.000 de metri cubi pe secundă. Autoritățile se așteaptă ca vârful viiturii să vină cu un debit de aproape 9.000 de metri cubi pe secundă.

„În județul Mehedinți, controlul apei este gestionat prin barajele Porțile de Fier 1 și 2. Probleme ar putea apărea însă în județele Dolj și Olt”, transmite jurnalistul Anamaria Ianc.

Mulți localnici din Dolj, afectați de viitura din 2006, sunt acum în alertă. Dan Naicu, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu, explică utilizarea unor bariere de aluminiu ca măsură de protecție împotriva inundațiilor. Acestea înlocuiesc metodele tradiționale cu saci de nisip și permit montajul rapid.

Autoritățile sunt pregătite, de asemenea, pentru evacuarea populației dacă situația o impune. „Ne temem că ne e frică că suntem aproape aici. Ne suim pe casă”, spun îngrijorate două localnice din Nedeia, Dolj.

Debitul Dunării poate cauza inundații în zonele Calafat – Ciupercenii Noi, Port Cetate și Port Calafat, cu acces dificil către bacul din zonă, conform lui Dan Naicu. Monitorizarea situatiei se realizează și din elicopter pentru a rămâne la curent cu evoluția veniturii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro