Reclamă

Așteptată cu îngrijorare, viitura de pe Dunăre și-a pierdut din intensitate, conform declarațiilor reprezentanților autorităților române. Cu toate acestea, oficialii avertizează că digurile de pe malul fluviului trebuie monitorizate constant în următoarea săptămână, ca măsură de precauție. Debitul Dunării a trecut de valori normale, situându-se la 7.400 de metri cubi pe secundă la intrarea în țară, spre deosebire de media de 3.800 de metri cubi.

Specialiștii anunțaseră că viitura va atinge un vârf pe 28-29 septembrie, cu un debit preconizat de 9.500 de metri cubi pe secundă. Deși impactul a fost diminuat, vârful viiturii este acum așteptat pentru 3-4 octombrie, cu o valoare estimată de 7.600 de metri cubi pe secundă.

„În ceea ce privește Dunărea, vorbim de o atenuare a viiturii prognozate, nu mai este atât de ascuțită. Vorbim de o prelungire a acestei unde de viitură,” a declarat Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române.

Riscurile actuale sunt legate de durata lungă de propagare a viiturii, care poate dura până la șapte zile și de presiunea apei asupra digurilor. Această presiune necesită o supraveghere atentă, a avertizat reprezentanta Apelor Române.

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile au fost în stare de alertă maximă din cauza ploilor torențiale și au transmis constant informări cu privire la măsurile luate pentru a preveni inundațiile. „Au fost luate măsuri, s-au consolidat digurile în zona de confluență a Oltului cu Dunărea, avem digul de la Islaz-Moldoveni,” a precizat un reprezentant al autorităților.

Luni, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că nu mai sunt motive de îngrijorare: „Nu avem niciun motiv să ne îngrijorăm. Putem să afirmăm, așa cum am făcut-o și în trecut, că vom avea un debit care nu va pune în primejdie niciun metru din cei aproape 1.200 km de dig de apărare la Dunăre.”

Astfel, autoritățile asigură că situația de pe Dunăre este sub control, cu toate că rămâne necesară o monitorizare strictă a digurilor în perioada următoare pentru a preveni orice potențial pericol cauzat de presiunea apei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro