Reclamă
Reclamă

Viena a fost desemnată cel mai bun oraș din lume pentru al treilea an consecutiv, conform celui mai recent Global Liveability Index anual al The Economist Intelligence Unit (EIU). Topul a fost realizat prin evaluarea nivelului de trai în 173 de orașe, pe baza a cinci categorii cheie: stabilitate, sănătate, cultură și mediu, educație și infrastructură.

Sondajul din acest an a indicat o creștere a scorurilor medii, determinată de îmbunătățiri în asistența medicală și educație în țările în curs de dezvoltare. Totuși, această creștere a fost în mare măsură compensată de scăderi ale scorurilor pentru mai multe orașe de top.

Europa de Vest și-a păstrat poziția de regiune cu cele mai bune locuri de trai, cu Copenhaga, Zurich și Geneva din nou în primele zece orașe. Cele 30 de orașe vest-europene din clasament au obținut un scor mediu impresionant de 92 puncte din 100. Cu toate acestea, regiunea a înregistrat cea mai mare scădere a scorului în categoria de stabilitate, cel mai mare factor de scădere la nivel global.

Reclamă

Patru orașe din Asia-Pacific—Melbourne și Sydney din Australia, Osaka din Japonia și Auckland din Noua Zeelandă—se numără printre cele mai viabile zece orașe din lume. Orașele australiene continuă să se claseze în top 20, deși scorul general al infrastructurii a scăzut din cauza unei crize de locuințe care a afectat piața chiriilor în sectorul imobiliar.

În Orientul Mijlociu și Africa de Nord, conflictul Israelului cu Hamas a determinat o cădere de 20 de locuri pentru Tel Aviv, ajungând pe locul 112. În timp ce acest conflict a afectat stabilitatea regiunii, câștigurile în educație și asistență medicală în țările Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) au îmbunătățit nivelul de trai. Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi, Dubai) și anumite orașe din Arabia Saudită (Riad, Jeddah și Al Khobar) au înregistrat cele mai mari creșteri de punctaj. Totuși, în regiune se află și cele mai puțin locuibile orașe: Alger (Algeria), Tripoli (Libia) și Damasc (Siria).

Canada a înregistrat o scădere a scorurilor de infrastructură din cauza unei crize acute a locuințelor. Toronto a coborât pe locul 12, ieșind din top 10, în timp ce Calgary și Vancouver rămân singurele două orașe canadiene în top 10.

În Statele Unite, cele mai mari orașe, Los Angeles și New York, sunt pe locul 58 și, respectiv, 70. Însă toate cele 25 de orașe ale regiunii din indice continuă să atingă un nivel ridicat de locuibilitate (peste 80 de puncte). Regiunea este lider mondial la scorurile de educație și este comparabilă cu Europa de Vest în infrastructură și cultură.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro