Vladimir Putin este plin de surprize. Chiar după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său, liderul de la Kremlin a făcut un tur de putere în regiunile anexate ilegal de Federația Rusă. După Peninsula Crimeea, ca să suprindă pe toată lumea, a ajuns tocmai în Ucraina.

Aceasta este prima vizită a lui Vladimir Putin în Ucraina, de la începutul invaziei sau a „operațiunii speciale”, după cum spune el, de pe 24 februarie 2022. A fost o deplasare despre care nu a știut nimeni și a avut loc la scurt timp după ce liderul de la Kremlin a mers în Peninsula Crimeea.

Moscova a anunțat că președintele s-a deplasat în Mariupol, oraș din Ucraina ocupat în prezent de forțele ruse. A fost unul dintre primele lor „reușite”, căci s-au instalat aici încă din mai 2022. După multe lupte, mulți morți și o rezistență puternică din partea ucrainenilor, orașul a picat în mâinile rușilor.

Unde a mers Vladimir Putin în Mariupol

Din informațiile transmise de Kremlin, Putin a zburat din Peninsula Crimeea cu un elicopter privat până în Mariupol. A primit un tur al orașului și a văzut progresele făcute de trupele sale, însărcinate cu reconstrucția localității-port, distruse de lupte și bombardamente.

Ba mai mult decât atât, liderul de la Moscova a fost primit în casa unor localnici. Iar în cele câteva ore petrecute acolo, s-a deplasat cu o mașină pe care a condus-o el însăși. Imaginile cu Putin la volan au ajuns și în mediul online, publicate de presa rusească.

Un punct de interes pentru Vladimir Putin a fost, bineînțeles, un centru cultural din Mariupol, unde vrea să construiască un Tribunal. Aici ar urma să fie judecați ucrainenii pentru crimele comise împotriva Rusiei, după încheierea războiului.

Vizita are loc la doar o zi după ce pe numele lui Putin a fost emis un mandat de arestare internațional. Curtea Penală de la Haga a luat decizia, iar liderul de la Kremlin ar putea fi arestat în peste 120 de țări din toată lumea.