A fost o zi plină de durere în Ucraina, la împlinirea unui an de la eliberarea localității Bucea, de lângă Kiev.

Aici, trupele lui Vladimir Putin au făcut un adevărat măcel, descoperit de ucraineni abia după ce i-au alungat. Volodimir Zelenski, însoțit de Maia Sandu, au luat parte la o ceremonie în memoria celor uciși de forțele Federației Ruse.

Ziua de 31 martie reprezintă pentru Ucraina unul dintre cele mai negre momente din ultimul an, în care Rusia și-a început invazia. În această zi, trupele ucrainene au reușit să elibereze localitățile din apropierea Kievului, ocupate până atunci de ruși.

Când au pătruns în Bucea, au descoperit un adevărat măcel, care a îngrozit întreaga lume. Sute de corpuri neînsuflețite au fost abandonate de ruși, iar cei rămași în viață au povestit calvarul prin care au trecut. Atrocitățile comise aici de trupele lui Putin sunt greu de descris în cuvinte: execuţii, violuri şi tortură comise de trupele de ocupaţie.

Pentru a marca acest moment, președintele Volodimir Zelenski a mers în Bucea, unde a luat parte la o ceremonie în memoria celor uciși. Ucraina susține că este vorba de 1.500 de persoane, toate victime ale soldaților Rusiei. Alături de el au fost Maia Sandu, președintele Moldovei, dar și premierii Croaţiei, Slovaciei şi Sloveniei.

Zelenski a înmânat medalii soldaţilor implicaţi în recucerirea oraşului, iar rudele soldaţilor căzuţi la datorie au primit medalii acordate postum acestora.

Răul rusesc se va prăbuşi chiar aici, în Ucraina, şi nu se va mai putea ridica vreodată. Umanitatea va învinge. Când Bucea a fost eliberată, am văzut că diavolul nu era undeva acolo, ci pe pământ. Adevărul atroce despre ceea ce s-a întâmplat în teritoriile ocupate temporar a fost dezvăluit lumii., a declarat Zelenski.

Maia Sandu speră că criminalii din Bucea vor fi trași la răspundere pentru faptele lor oribile

Și Maia Sandu, plină de emoție, a condamnat crimele de război comise de armata rusă și a subliniat cât de important este ca cei responsabili se morțile localnicilor din Bucea să fie pedepsiți.

Îi onorăm şi îi plângem pe cei nevinovaţi. Democraţiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocităţi sunt investigate şi pedepsite., a spus preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.