Într-un eveniment tulburător, liderul opoziției politice din Coreea de Sud, Lee Jae-myung, a fost înjunghiat în orașul port Busan.

Incidentul a avut loc marți dimineața, când Lee, care a pierdut la limită alegerile prezidențiale în 2022, a fost atacat în partea stângă a gâtului.

Acesta a suferit o tăietură de 1 cm și a fost tratat la spital în stare de conștiență. Agresorul, un bărbat aparent în vârstă de 60-70 de ani, a fost arestat imediat la locul faptei.

Dinamica Atacului: O Abordare Neașteptată

Potrivit rapoartelor, atacatorul s-a apropiat de Lee cerându-i un autograf, pentru ca apoi să se repeadă brusc asupra lui cu un obiect ascuțit. Arma folosită avea o lungime de 20-30 cm.

Identitatea și motivul agresorului rămân necunoscute, poliția sud-coreeană nefăcând declarații în acest sens. Imaginile și videoclipurile postate pe rețelele sociale arată momentul șocant în care Lee se prăbușește în mulțime, iar apoi la pământ, în timp ce mai multe persoane încearcă să îl imobilizeze pe atacator.

Transferul la Spital și Condamnarea Atacului

Lee a fost transportat de urgență la spital cu un elicopter. Un purtător de cuvânt al Partidului Democrat din Coreea, al cărui membru este Lee, a menționat că medicii suspectează o leziune a venei jugulare și că pacientul va necesita intervenție chirurgicală din cauza riscului de sângerare continuă.

„Planificăm să operăm rapid după transferul la Spitalul Universitar Național Seoul. Condamnăm ferm acest atac și îl considerăm un act clar de distrugere a democrației,” a declarat purtătorul de cuvânt Kwon Chil-seung.

Un Candidat Controversat

Lee Jae-myung, în vârstă de 59 de ani, deține în prezent un loc în legislativul Coreei de Sud și este considerat un posibil candidat în următoarele alegeri generale din aprilie. Acesta a pierdut alegerile prezidențiale din 2022 cu o diferență de numai 0.73%, în cel mai strâns scrutin prezidențial din istoria Coreei de Sud.

De atunci, Lee a fost acuzat de corupție și abuz de încredere, legate de un proiect imobiliar din perioada în care era primar al orașului Seongnam. Lee neagă acuzațiile, considerându-le motivate politic. În septembrie, un tribunal a respins cererea procuraturii de a-l reține în custodie pe Lee în timp ce așteaptă procesul. Procurorii încă îl investighează pe Lee pentru alte cazuri de corupție legate de mandatul său.

 Istoric de Atacuri Asupra Politicienilor

Aceasta nu este prima dată când un politician sud-coreean este atacat fizic. În martie 2022, predecesorul lui Lee, Song Young-gil, a fost atacat în timpul campaniei pentru alegeri. În 2006, liderul partidului conservator Park Geun-hye, care ulterior a devenit președinte, a fost atacat cu un cuțit, suferind o cicatrice pe față. Acest incident recent reprezintă o gravă amenințare la adresa siguranței și stabilității politice din Coreea de Sud.