Vladimir Putin a avut prima apariție publică, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele său. Președintele Rusiei a fost prezent în Peninsula Crimeea, pentru a sărbători 9 ani de la momentul când a fost anexată în mod ilegal de Federația Rusă.
18 martie 2014. Vladimir Putin semnează tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea. O anexare ilegală, nerecunoscută de celelalte state, ce s-a făcut după un război sângeros.
Adică exact ce s-a întâmplat în septembrie în Ucraina, când Rusia a aplicat aceeași strategie pentru a căpăta controlul asupra celor 4 regiuni Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie. Și atunci, în urmă cu 9 ani în Crimeea, s-au organizat așa zise referendumuri, în urma cărora s-a stabilit că populația dorește această apropiere de Moscova.
Sâmbătă, 18 martie 2023, Putin a venit într-o vizită oficială neanunțată în peninsulă, la Sevastopol, pentru a marca momentul. În presa rusească au apărut numeroase videoclipuri cu el, în care a luat parte la inaugurarea unei școli de artă.
Preşedintele nostru Vladimir Vladimirovici Putin ştie să facă surprize. În sensul bun al cuvântului., a scris guvernatorul regiunii în mediul online.
Doar că vizita liderului de la Kremlin nu pare deloc o surpriză, ci un plan bine punct la pus. Atât el, cât și însoțitorii săi, au fost păziți de mai multe echipe de personal. Îmbrăcat relativ lejer, Putin a fost însoțit de guvernator la școala cu pricina.
Momentul coincide însă și cu a doua zi după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său. Acest lucru înseamnă că 123 de state, îl pot aresta pe Putin, dacă va ajunge pe teritoriul lor.
Oggi Putin è a Sebastopoli, in Crimea, per l’anniversario dell’annessione illegale della penisola ucraina. Qui può passeggiare liberamente senza essere arrestato, almeno per ora. #Ukraine pic.twitter.com/YkPS7Ipa2z
— Marco Fattorini (@MarcoFattorini) March 18, 2023
Mesajul României, după apariția „surpriză a lui Putin”
România se numără printre statele care condamnă războiul din Ucraina, dar și anexarea ilegală a Crimeei. Astfel că în această zi care marchează 9 ani de la semnarea tratatului de alipire a peninsulei de Putin, Ministerul Afacerilor Externe a avut un mesaj, pe care l-a transmis în mediul online.
Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki., a transmis MAE.