Vladimir Putin a avut prima apariție publică, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele său. Președintele Rusiei a fost prezent în Peninsula Crimeea, pentru a sărbători 9 ani de la momentul când a fost anexată în mod ilegal de Federația Rusă.

18 martie 2014. Vladimir Putin semnează tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea. O anexare ilegală, nerecunoscută de celelalte state, ce s-a făcut după un război sângeros.

Adică exact ce s-a întâmplat în septembrie în Ucraina, când Rusia a aplicat aceeași strategie pentru a căpăta controlul asupra celor 4 regiuni Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie. Și atunci, în urmă cu 9 ani în Crimeea, s-au organizat așa zise referendumuri, în urma cărora s-a stabilit că populația dorește această apropiere de Moscova.

Sâmbătă, 18 martie 2023, Putin a venit într-o vizită oficială neanunțată în peninsulă, la Sevastopol, pentru a marca momentul. În presa rusească au apărut numeroase videoclipuri cu el, în care a luat parte la inaugurarea unei școli de artă.

Preşedintele nostru Vladimir Vladimirovici Putin ştie să facă surprize. În sensul bun al cuvântului., a scris guvernatorul regiunii în mediul online.

Doar că vizita liderului de la Kremlin nu pare deloc o surpriză, ci un plan bine punct la pus. Atât el, cât și însoțitorii săi, au fost păziți de mai multe echipe de personal. Îmbrăcat relativ lejer, Putin a fost însoțit de guvernator la școala cu pricina.

Momentul coincide însă și cu a doua zi după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său. Acest lucru înseamnă că 123 de state, îl pot aresta pe Putin, dacă va ajunge pe teritoriul lor.

Mesajul României, după apariția „surpriză a lui Putin”

România se numără printre statele care condamnă războiul din Ucraina, dar și anexarea ilegală a Crimeei. Astfel că în această zi care marchează 9 ani de la semnarea tratatului de alipire a peninsulei de Putin, Ministerul Afacerilor Externe a avut un mesaj, pe care l-a transmis în mediul online.

Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki., a transmis MAE.