În această seară, la sediul Ministerului Afacerilor Interne are loc şedinţa de urgenţă susţinută de ministrul de Interne, Marcel Vela, împreună cu secretarii de stat Raed Arafat şi Bogdan Despescu. Declaraţiile oficiale vin în contextul pandemiei de coronavirus cu care medicii şi autorităţile din România se luptă. Până în acest moment, 42 de români şi-au pierdut lupta cu viaţa în faţa coronavirusului, iar în carantină instituționalizată sunt 8.666 de persoane. Alte 132.641 de persoane sunt în izolare la domiciliu, sub monitorizare permanentă, motiv pentru care autorităţile vor trece la Scenariul 4, dar vor institui şi o nouă Ordonanţă Militară care să prezinte noile legi pe care românii le au de respectat.

Reclamă

LIVE:

21.00: Marcel Vela, ministrul de Interne: „Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi de aprecierea semenilor. Să oferim sprijin necondiţionat celor care au nevoie, dar să respectăm regulile. Ne aflăm în faţa unui examen greu care se întinde pe o perioadă necunoscută

Vă prezint modificările ADUSE PRIN ORDONANŢA MILITARĂ NUMĂRUL 4:

„Sunt câteva domenii la care am intervenit ”

În primul rând, am clarificat cu privire la circulaţia persoanleor cu vârsta de peste 65 de ani un interval orar în care pot să îşi rezolve şi probleme de natură medicală.

Am permis deplasarea în afara locuinţei şi în intervalul orar 20-21.00 pentru a asigura nevoile personale. Aici nu este nevoie de declaraţie pe proprie răspundere.

LA vânzarea de produse sanitare, de strictă necesitate, în intervalul 11-13 se va facilita comercializarea pentru persoanele de peste 65 de ani.

Împreună cu colegii , am stabilit că:

O altă zonă în care am încercat să clarificăm şi să ajutăm persoanele care ajută şi care pun umărul la dezvoltarea şi la susţinerea economică, la transportatori, am stabilit următorul lucru: conducătorii auto care intră în ţară, tot ce au un tonaj mai mare de 2,3 Tone, au condiţiile: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie se izolează cu familia, fie autorităţile loale pun la dispoziţie pentru a asigura condiţiile de carantină a persoanelor, cu plata aferentă a acestor spaţii.

La fel şi cu personalul navigal şi aerian.

Am instituit, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă pentru personalul care ocupă funcţii în industria energetică, zona de extracţie, producţie şi transport a energiei şi materiei prime.

Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în blocuri în zone aglomerate, am stabilit ca autorităţile administraţiei publice locale., începând cu 3 martie, vor monta soluţii dezinfectate la toate zonele blocurilor şi vor efectua dezinsecţie la casele scării şi locurile publice.

O altă măsură la care am făcut analize profunde, am decis că odată cu publicarea prezentei Ordonanţe Militare în M.O., în perioada stării de urgenţă, preţurile la energie, gaze, salubritate, carburanţi nu mai pot fi majorate. Aceste preţuri pot doar să scadă în funcţie de cerere şi ofertă.

La zona transportului maritim:

Transportul maritim şi cel de pe căile navigabile interioare, inspectarea şioperarea navelor se va desfăşura fără restricţii însă după legile impuse în aceste condiţii.

Este interzis accesul piloţilor la navelor maritime care vin din zonele roşii dacă nu au echipament specific.

Am clarificat ART3 din 3. Circulaţia pietonală nu se mai face nici măcar în grupuri de 3 persoane.”, a declarat Marcel Vela.

21.22 . Bogdan Despescu

Au fost verificate 270.00 de persoane care au intrat în ţară. Listele cu datele cdetăţenilor români au fost transmise către toate comitetele judeţene, iar aceştia au fost incluşi în procedura de verificare.

Au fost efectuate formalităţi pentru 5700 de italieni şi 4700 din republica moldova.

Poliţiştii au depistat peste 300 de persoane care nu au respectat măsurile necesare.

Au fost întocmite peste 200 de dosare penale pentru românii care au minţit în legătură cu boala.

La nivel naţional au acţionat peste 27.000 de angajaţi de la MAI şi 900 de militari cu peste 200 de mijloace tehnice specifice.

La nivel legislativ, MAI a iniţiat modificarea Ordonanţei de Urgenţă 1/1999,

Amenzile pentru persoanele fizice se măresc. minim 2000 de lei şi maxim 5000 de lei

Persoanele juridice care nu respectă OUG militară : 70.000 de lei”. a declarat Despescu

 

9.30 Arafat prezintă măsurile comandantului acţiujnii şi rapoartele oficiale până la ora 20

 

Sunt 1815 cazuri în total. Vindecaţi 206 persoane, decedaţi 43 români. 52 români la Terapie Intensivă.

24.000 de locuri de carantinare, peste 13.000 în carantină, 162064 în izolare.

Reguli pentru internarea pacienţilor care se prezintă în unităţile sanitare:

Orice pacient suspect va fi testat, pacientul care are altă patologie sau în satre critică se va interna în spitalul la care s-a prezentat, sau la un spital stabilit de DSP. Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidenţă penală. Pacienţii nu pot fi refuzaţi la tratamentul COVID pe motiv că nu sunt confirmaţi sau negaţi la testul COVID.

Art1.

Începând cu data prezentului ordin, personalul medical, personalul mediu sanitar şi persoanlul de studii sanitare pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte instituţii medicale. Personalul nu poate refuza. Unităţile medicale au obligaţia de a-i asigura cazarea şi hrana. Detaşarea se dispune prin ordin al prefectului, prin cerere DSP.

Minsiterul Sănătăţii şi CAS vor emite un ordin pentru decontarea plăţii activităţii personalului medical.

Ordin 3. Punerea în aplicare a decretului de instituirea stării de urgenţă. Aici, a fost clarificat modul în care inspectoratele vor coordona Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi pot emite ordine obligatorii şi pentru ele.

La spitalul de campanie desfăşurat de Armate, Ana Aslan Rol 2. Acelaşi model urmează să fie instalat la Constanţa. Deja armata a instalat o parte, aici va fi spitalul care a intrat sub coordonarea direcţiei medicale de la Ministerul Apărării. Se vor asigura spaţiile pentru terapie intensivă pentru acest spital.

 

Marcel Vela, declaraţii finale 22.42

Dragi români. trebuie să privim lupta împotirva noului coronavirus drept o provocare pentru noi toţi. Fac un apel la raţiunea şi discliplina fiecăruia dintre noi pentru a avea în cel mai scurt timp rezultate. Trebuie să înţelegem că lucrurile vor evolua favorabil dacă facem ceea ce trebuie şi dacă vom considera toţi că starea este extrem de serioasă. Cu siguranţă vom învinge şi vom salva multe vieţi dacă respectăm toate sfaturile, toate indicaţiile şi toate măsurile anunţate de către cei care sunt abilitaţi să gestioneze această criză.

 

 

 

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Gepostet von Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro am Sonntag, 29. März 2020