Localnicii de pe malul Dunării, unde au fost găsite resturile de dronă prăbușite în urmă cu câteva zile, trăiesc un coșmar. Oamenii se tem că într-o zi, una dintre casele lor va fi lovită de un dispozitiv exploziv.
Imaginile groazei după prăbușirea dronelor rusești în România
În locul unde au fost descoperite rămășițele de dronă, ridicate de autoritățile statului, a rămas un crater imens. Jurnaliștii de la G4Media s-au deplasat la fața locului și au surprins imagini.
Prima dronă a căzut în noaptea de 4 spre 5 septembrie. Rămășițele au fost găsite câteva zile mai târziu de autoritățile locale. Ulterior, pe 8 septembrie, a fost confirmată o a doua dronă, găsită la doar câțiva kilometri de localitatea Plauru.
Oamenii din zonă povestesc cu groază viața lor de când au început atacurile Federației Ruse asupra porturilor Ucrainene de pe malul Dunării. Doar câțiva zeci de kilometri îi despart de români de explozii.
Mulți dintre ei susțin că aud momentul impactului, iar unda de șoc este resimțită și în locuințele lor. Noapte de noapte, se culcă cu frica că o dronă îi va ucide.
Primăria din Chilia Veche le-a transmis localnicilor să evite deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor deoarece sunetul ambarcaţiunilor poate fi confundat cu cel al dronelor.
Ambasador rus, chemat de urgență la MApN
Ministerul Apărării a calificat atacurile drept crimă de război şi o încălcare a spațiului aerian al României.
De asemenea, transmite că alerta este maximă la graniţa cu Ucraina. Motiv pentru care zeci de militari au fost mobilizați să supravegheze zona. Sunt efectuate și noi misiuni de căutare, după ce localnicii au informat autoritățile că ar exista și o a treia dronă, prăbușită în apropiere.
Între timp, la MApN a fost convocat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei de la Moscova. Diplomatul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat Iulian Fota și a fost înștiințat despre poziția României față de cele întâmplate.