Imagini apocaliptice în Maroc, stat lovit de cel mai puternic seism din ultimii 120 de ani. Echipajele de salvare lucrează la capacitate maximă să scoată oamenii de sub dărâmături. De la oră la oră, bilanțul morților și al răniților crește alarmant.

Peste 1000 de morți și mii de dispăruți

Sute de clădiri s-au transformat în ruine după cutremurul de 6,8 grade pe scara Richter care a lovit Marocul. Seismul a avut loc noaptea, când oamenii erau în locuințele lor și dormeau.

Cei mai norocoși au simțit cum se dezlănțuie furia pământului și au avut timp să se adăpostească. Alții au fost striviți sau au rămas blocați printre dărâmături.

Autoritățile marocane au transmis că seismul este cel mai puternic din ultimii 120 de ani. Epicentrul a fost în Munții Atlasul, dar cutremurul s-a simțit în mai multe orașe ale statului african.

Pe străzi au fost mobilizați atât soldați, cât și pompieri și polițiști. În zonele afectate, se lucrează la capacitate maximă pentru găsirea victimelor. În primă instanță, s-a vorbit despre câteva sute de morți și răniți. Însă în doar câteva ore, bilanțul celor decedați a urcat peste o mie.

Localnicii care au apucat să se adăpostească povestesc cu groază prin ce au trecut.

Primul indiciu a fost strigătul soției mele. Amândoi adormisem – dar nu într-un somn adânc, ci doar într-un somn ușor, presupun… și ea a început să țipe, iar eu am deschis ochii și nu prea puteam să fac legătura., relatează cu greu un bărbat a cărui locuință a fost distrusă.

Ultimele informații despre românii afectați de cutremur

Ministerul de Externe a transmis informații despre romanii din zonele afectate de seismul catastrofal. Până acum, se pare că niciun cetățean român nu a solicitat ajutor și nici nu a fost dat dispărut sau identificat printre victime.

Marcel Ciolacu a transmis că țara noastră este pregătită să trimită ajutor în Maroc după tragedie.