Festivalul Tradiţii româneşti legate de sărbătoarea Mucenicilor”, din București, s-a închis la fel de repede, cum a început. La nici o zi după deschidere, Protecția Consumatorului a decis să închidă evenimentul. Asta după ce s-au găsit mai multe nereguli la tarabele care vindeau produse alimentare.
Cu ocazia venirii primăverii și a sărbătorii mult iubite de români, Ziua Sfinților 40 de Mucenici, bucureștenii au fost invitați în Parcul Tineretului. Aici a fost pus la cale un festival special dedicat delicioaselor preparate specifice acestei sărbători.
Vizitatorilor li s-a promis o experiență gustoasă și chiar cel mai lung lanţ de mucenici din ţară, de 10 metri.
La invitație au răspuns și inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Bucureşti, care au vrut să se asigure că sunt respectate toate regulile sanitare pentru servirea mâncării.
Doar că în loc să se bucure de preparate, au găsit mai multe nereguli. Iar în final, au decis să închidă festivalul, la nici o zi după ce a început. Eventimentul trebuia să se încheie duminică, 12 martie, dar comercianții vor fi nevoiți să-și strângă tarabele cu mult mai devreme.
Ce au găsit inspectorii ANPC la tarabele de la festivalul din Parcul Tineretului
Autoritățile i-au verificat pe comercianți și au descoperit că alimentele nu erau păstrate corespunzător, ci în cipiente depreciate, uzate, cu acumulări de rugină. De asemenea, nu exista o racordare la apă potabilă, și nici frigiderele unde erau puse diferitele mâncăruri nu erau corespunzătoare. Și în acestea, s-au găsit urme de rugină și mizerie.
Iar unii dintre vânzători nu aveau nici documentele necesare, prevăzute de lege. Au mai fost găsite probleme la cântare, dar și la modul în care erau servite produsele, cu ustensile ce reprezentau urme de uzură.
Pentru toate acestea, organizatorul evenimentului, a fost sancţionat cu amenda de 2.000 lei, precum şi cu dispunerea măsurii complementare de suspendare a activităţii, respectiv oprirea temporară a întregului eveniment.
Nu au scăpat de amendă nici alți 7 comercianți, care s-au ales cu marfa confiscată. Este vorba oprirea definitivă de la comercializare a circa 200 de kg de produse alimentare, în valoare de 12.500 lei, precum şi oprirea temporară a prestării serviciilor.