Reclamă

Tonele de deșeuri au fost descoperite în zona Makalu care este al cincilea cel mai mare vârf montan din lume. Responsabil pentru acest dezastru ar fi alpiniștii care au dus la formarea unui munte de gunoi, peste cel natural. Imagini cu tonele de deșeuri care se regăsesc pe Himalaya au devenit virale în mediul online.  Unii dintre alpiniști care fac expediții de în zonă susțin că peisajul este unul de-a dreptul dezolant.

Everest, munte de gunoaie

Printre tonele de gunoaie se numără sticle boluri linguri hârtie ambalaje și tot felul de alte obiecte care pot polua mediul. O parte dintre alpiniști din zonă acuză companiile că și-ar lăsa deasupra muntelui Himalaya, gunoaiele.

Everestul s-a transformat în ultimii ani în cea mai mare groapa de gunoi a lumii. Cel puțin asta susțin cei mai mulți dintre cei care au plecat în expediție pe cel mai înalt muntos.

Prima expediție la altitudinea de peste 8800 m a avut loc în 1953. De atunci numeroși pasionați de expediții montane au urcat pe același traseu Everestului.

Din nefericire pe lângă experiența bifată oamenii lasă în urmă și numeroase deșeuri. Din acest motiv tone de deșeuri zac fără ca cineva să le poată curăța de pe vârful muntelui. Pe lângă ambalaje sau cutii sunt lăsate acolo inclusiv corturi, echipamente canistră de gaz și chiar fecale.

Este dezgustător, o priveliște dezolantă”, spun alpiniștii.

Localnicii de la poalele muntelui sunt depășiți de această situație și susțin că nu poți strânge sute de kilograme de fecale umane după fiecare anotimp.

Cel mai grav este că toate acestea sunt în pericol de răspândire al anumitor boli grave. Mai ales în perioada musonului în care acestea sunt purtate de apele râurilor. Faptul că pe vârful Everest sunt lăsate atât de multe gunoaie în ultima perioadă, acest  fenomen a  adus și la diminuarea numărului de doritori care să plece într-o astfel de expediție.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro