Dacă în prezent 1 Mai înseamnă doar o zi liberă și, mai nou, chiar o minivacanță, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu situația era complet diferită. Mai exact, în vremurile comuniste, Ziua Muncii era un motiv de propagandă și defilări uriașe. Parade de muncitori, pionieri și șoimi ai patriei scandau lozinci de preamărire și înălțau pancarte uriașe în care îi ridicau în slăvi pe Nicolae și Elena Ceaușescu.
Originea Zilei Muncii și diferența dintre Statele Unite și Europa
Prima Zi a Muncii, zi de sărbătoare oficială, a fost celebrată în Statele Unite, în 1894, când președintele Grover Cleveland a semnat legea federală privind Ziua Muncii. În Europa, Ziua Muncii este sărbătorită pe 1 Mai.
Sindicatele europene au ales 1 Mai pentru a comemora în mod simbolic revolta muncitorilor de la Haymarket din Chicago, din 1886.
Tradiții și manifestații grandioase în timpul comunismului de 1 Mai
Pe vremea lui Ceaușescu, această zi era o sărbătoare de mare amploare, cu manifestații grandioase și parade în care erau prezentate realizările Partidului Comunist Român. Muncitori, țărani, intelectuali și elevi defilau în sincron prin fața autorităților, purtând pancarte și scandând lozinci de preamărire a regimului comunist. Tovarășii Nicolae și Elena Ceaușescu, alături de alți lideri ai partidului, erau întâmpinați cu entuziasm și aclamații de către popor.
Tradiția petrecerilor la iarbă verde cu mici și bere
Pe vremea lui Ceaușescu, serbările câmpenești cu bere și mici încheiau o lungă zi de 1 Mai, marcând partea mai agreabilă a acestei sărbători. Muncitorii și alte categorii sociale participau la aceste petreceri, încheind astfel manifestațiile dedicate Elenei și lui Nicolae Ceaușescu. Această tradiție s-a păstrat și în prezent, fiind una dintre cele mai populare modalități de petrecere a Zilei Muncii în România.
1 Mai în România post-decembristă
După Revoluția din 1989, semnificația ideologică și istorică a Zilei Muncii s-a diminuat, însă 1 Mai a rămas o zi liberă în calendar. Mulți români profită de această ocazie pentru a pleca în vacanță sau pentru a se bucura de o zi de relaxare în compania celor dragi. Tradiția petrecerilor la iarbă verde cu mici și bere continuă să fie respectată de mulți români.