Reclamă
Reclamă

Locuitorii din Grindavík trec prin momente de panică, asta după ce autoritățile au dispus evacuarea de urgență a întregului oraș. S-a declarat stare de urgență în Grindavík, iar orașul a fost evacuat după miezul nopții trecute. 

Conform datelor de la Oficiul Meteorologic Islandez, s-au înregistrat schimbări semnificative în activitatea seismică în apropierea șirului de cratere Sundhnjúkar, la nord de Grindavík, și s-a observat deformare pe Peninsula Reykjanes ieri după-amiază.

Activitatea seismică s-a deplasat spre sud, către Grindavík. Bazându-se pe modul în care activitatea seismică s-a dezvoltat începând cu ora 18:00 de ieri, împreună cu rezultatele măsurătorilor GPS, există o probabilitate că o intruziune de magmă s-a extins sub Grindavík.

VIDEO. Cum arată Grindavik, orașul din Islanda care a fost complet evacuat din cauza unei posibil erupții vulcanice
Iceland Monitor

Víðir Reynisson, șeful Departamentului de Protecție Civilă, a afirmat că nu există nicio modalitate de a exclude posibilitatea unui pericol iminent din cauza unei erupții vulcanice.

Reclamă

„Ultimele date de la Oficiul Meteorologic Islandez arată o schimbare semnificativă și un flux de magmă mare care se formează și poate să se deschidă și să curgă de la sud-vest la nord-est”, a afirmat acesta.

Islandezii nu au mai asistat la așa ceva de 50 de ani

Toți rezidenții din Grindavík au primit ordine de evacuare din oraș. Crucea Roșie, poliția și forțele de salvare vor rămâne în Grindavík până în noapte.

„Este clar că avem de-a face cu un eveniment pe care islandezii nu l-au mai experimentat de la erupția din Vestmannaeyjar. Am gestionat situația împreună și o vom gestiona împreună”, a spus Reynisson.

@woodytravelblog #iceland #grindavik #first #morning #after #evacuation #earthquake #waiting #for #volcano #eruption #icelandtravel #icelandtiktok #nature #disaster #video #tiktok #staysafe #islandija #evacuations #icelandic #icelandtoday #icelanderuption #tiktok #fypシ #2023 #november #11 #disaster #prayforgrindavik #delfilietuva #naujienos #news #bbc #cnn #foxnews #dronevideo #tiktoknews ♬ Sad Music – Max-Music

El îi îndeamnă pe locuitori să rămână calmi și spune că aceasta nu este o evacuare de urgență, ci s-a luat o decizie pentru a oferi rezidenților suficient timp de a fugi din cauza unui posibil pericol.

Conform Oficiului Meteorologic Islandez, nu este posibil să se determine unde ar putea ajunge magma la suprafață, dar, cu siguranță, cantitatea este semnificativ mai mare decât cea observată în cea mai mare erupție din ultimii trei ani la muntele Fagradalsfjall.

Reclamă
Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro