Mai mulți copii s-au întors acasă, în Ucraina, după ce au fost deportați ilegal în Federația Rusă

Un grup de 17 copii ucraineni, deportați în mod ilegal în Federația Rusă de armata lui Putin, s-au întors la familiile lor. Acest lucru a fost posibil doar cu ajutorul organizațiilor de specialitate, care s-au luptat să-i aducă, în sfârșit, acasă. Iar mărturiile lor despre ce li s-a întâmplat în Rusia sunt de-a dreptul șocante.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia este acuzată că deportează în mod ilegal copii din regiunile ocupate. Sunt cazuri în care soldații sunt acuzați că-i trafichează pe minori, obținând pentru ei sume mari de bani.

Însă deportări s-au făcut și la nivel oficial, cu acordul autorităților de la Moscova. În Herson, spre exemplu, părinții și-au trimis de bunăvoie copiii într-o așa-zisă tabără. Urmau să stea aici două săptămâni, însă în realitate riscau să nu se mai întoarcă niciodată acasă.

Când au descoperit că copiii lor au fost trimiși în Rusia, părinții au apelat disperați la ONG-uri care se ocupă cu asemenea situații. Iar după mai bine de jumătate de an și cu eforturi mari din partea organizațiilor, minorii s-au întors în țara lor.

În mediul online au apărut mai multe filmări din momentul în care aceștia s-au reunit cu părinții lor. Au fost lacrimi de fericire, dar și povești îngrozitoare. Se pare că copiii nu au avut parte de un tratament foarte bun acolo unde au fost duși.

Mai exact, micuții au fost supuși în „tabără”la o formă de educaţie politică menită să-i convertească la discursul Kremlinului. Au fost obligați să cânte imnul Federației Ruse, dar și să urmărească discursuri propagandiste.

Dacă nu cântai imnul rus, te obligau să scrii note explicative. Iar de Anul Nou ne-au pus să urmărim discursul lui Vladimir Putin., a povestit Taisia Volînska, originară din Herson.

Reuniunea dintre părinții are loc la o săptămână după ce pe numele lui Vladimir Putin a fost emis un mandat de arestare internațional de la Curtea de la Haga. El este acuzat că este responsabil pentru deportarea ilegală a minorilor din Ucraina. Iar documentul înseamnă că liderul de la Kremlin poate fi arestat în acest moment în peste 120 de țări.

Share.