Punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Fâșia Gaza s-a deschis pentru câteva ore, timp în care au trecut 20 de camioane cu ajutoare umanitare. Sunt primele după 2 săptămâni de război, după ce Israelul a refuzat deschiderea graniței.
Israelul a permis ca primele ajutoare să ajungă la palestinieni
Israelul a acceptat, după 15 zile de război, ca primele ajutoare umanitare să ajungă în Fâșia Gaza. Din cauza conflictului, populația palestiniană trăiește un adevărat coșmar sub bombardamentele Forțelor Armate ale Israelului.
ONU a avertizat că situația din Fâșia Gaza reprezintă o criză umanitară extrem de gravă. Mai ales după ce Tel Avivul a ordonat un „asediu total” asupra regiunii, ceea ce înseamnă că au fost sistate alimentare cu apa, curent electric și alimente.
Singura speranță a palestinienilor sunt ajutoarele umanitare, pe care deja mai multe state au anunțat că le trimit. Sute de tiruri încărcate așteaptă de mai multe zile la punctul de trecere Rafah cu Egiptul, închis de Israel în primele zile ale conflictului.
În ciuda apelurilor repetate făcute de ONU și statele arabe, Tel Avivul a acceptat abia acum deschiderea punctul de trecere. Și doar cu o condiție: pe la graniță să treacă 20 de camioane încărcate cu alimente și medicamente.
Israelul a transmis că va permite trecerea altor camioane abia după ce va primi dovezi că ajutoarele ajung la civili și nu la Hamas. Palestinenii sunt însă într-o situație disperată.
ONU a transmis că în situația actuală, ar fi necesare câte 100 astfel de transporturi pe zi. Peste 300.000 de civili se află în prezent în taberele de refugiați, amplasate în nordul Fâșiei Gaza.
Camion cu sicrie, trimis în Fâșia Gaza
În sud mai sunt doar spitalele, care și ele au rămas fără curent și curând vor rămâne și fără combustibil pentru generatoare.
BBC a transmis că pe lângă ajutoare, în camioanele ce au trecut sâmbătă dimineața granița spre Gaza erau și sicrie.
Un ajutor sumbru, dar care reflectă pe deplin situația de acolo. Numărul morților a depășit 4.000. Iar civilii au ajuns să bage cadavrele familiilor în saci, pe care mai apoi i-au îngropat în gropi comune.