Ecuador, o națiune cunoscută pentru exporturile sale de banane, petrol și alte produse, se confruntă acum cu o creștere alarmantă a violenței și a activităților bandelor criminale.

Recent, țara a fost zguduită de un atac neașteptat asupra unui studio de televiziune, marcând un nou nivel de pericol în lupta împotriva criminalității organizate.

Cum a inceput atacul

În timpul unei transmisiuni live, un grup de bărbați înarmați și mascați a intrat în studioul canalului public de televiziune TC. Personalul a fost forțat să se culce pe podea, în timp ce atacatorii își desfășurau planul temerar. Incidentul a dus la rănirea a doi angajați și la arestarea a 13 suspecți.

Acest atac a avut loc în contextul unei stări de urgență de 60 de zile, declarată de președintele Ecuadorului, în urmă dispariției misterioase a lui Adolfo Mací Villamar, cunoscut sub numele de Fito, un lider de bandă notoriu, din celulă de închisoare. Fito era cunoscut șeful bandei Choneros, responsabil pentru numeroase acte de violență în interiorul și în afară închisorilor țării.
Președintele Noboa a descris situația fiind un „conflict armat intern” și a mobilizat forțele armate pentru a neutraliza ceea ce a numit „criminalitatea organizată transnațională, organizațiile teroriste și actorii non-statali beligeranți”. Această măsură radicală subliniază gravitatea situației de securitate din țară.

Momentul cand au inceput sa traga

În timpul asaltului asupra stației TV, unul dintre atacatori a îndreptat o pușcă cu pompă spre capul unui ostatic, în timp ce un altul a fost amenințat cu un revolver. O femeie se putea auzi rugându-se: „Nu trageți, vă rog nu trageți”, conform agenției de știri AFP, în timp ce o altă persoană strigă de durere. Un cameraman a fost împușcât în picior, iar un altul a suferit o fractură la braț în timpul atacului, a declarat directorul adjunct de știri. Prin căștile noastre, producătorii ne-au spus: ‘Fiți atenți, încearcă să între, ne fură, ne jefuiesc’, a declarat Jorge Rendon, agenției de știri Reuters.

Președintele Noboa a răspuns la aceste evenimente prin declararea stării de urgență, care a inclus un carantină nocturnă în încercarea de a limita violența urmată de evadarea lui Fito. Forțele de securitate s-au străduit să restabilească ordinea în cel puțin șase închisori, unde revolte au izbucnit.

Alt semnal de alarma

Într-o altă dezvoltare îngrijorătoare, în orașul Riobamba, aproape 40 de deținuți, inclusiv un alt baron al drogurilor, au evadat din închisoare.

Situația din Ecuador este un semnal de alarmă pentru comunitatea internațională, subliniind nevoia urgentă de a aborda violența bandelor și criminalitatea organizată. Evoluțiile recente pun în evidență provocările cu care se confruntă guvernul ecuadorian și comunitățile locale în asigurarea securității și stabilității într-o perioadă de criză profundă.