Deputatul PSD Victor Ponta este de părere că, în situația ipotetică în care Călin Georgescu ar câștiga alegerile prezidențiale, nu ar exista riscul ca România să fie scoasă din Uniunea Europeană și NATO. El a subliniat că, chiar și în cazul unei astfel de intenții, ar fi necesar un referendum, iar suportul populației pentru apartenența la cele două organizații este masiv, cu 90% dintre români dorind să rămână membri, conform sondajelor.
„S-a schimbat şi alegătorul român. Dacă spui ceva de rău de UE, e jale. Nu, nu e adevărat. Eu cred, sunt convins, nu o spun politic, eu sunt convins că ne e foarte bine în Uniunea Europeană şi că ne-ar fi rău în afară. Şi nu ne scoate nimeni, nici Georgescu, nici Lasconi, nimeni”, a declarat Ponta sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Victor Ponta a menționat că nu se simte reprezentat de ideile lui Călin Georgescu sau George Simion. Cu toate acestea, se identifică cu grupul celor indignați de „domnia ipocriziei” și de atitudinea de „slugărnicie” a liderilor politici. „Nu mă regăsesc în toate ideile domnului Georgescu sau domnului Simion, dar mă regăsesc în categoria celor sătui, indignaţi, revoltaţi de două lucruri: de domnia ipocriziei din ultimii ani şi de fapt dacă mă întrebaţi de ce sunt bucuros că a câştigat Donald Trump, pentru că s-a terminat cu ipocrizia”, a adăugat Ponta.
Referindu-se la relația României cu Uniunea Europeană, Victor Ponta a criticat poziția președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a descris ca fiind fără inițiativă în cadrul Consiliului European. El a contestat și presiunea din partea Uniunii Europene de a închide centralele pe cărbune, invocând discuțiile despre suveranitate economică.
În ceea ce privește relația cu ambasadele străine, Ponta a rememorat experiențele sale ca prim-ministru, când simțea presiuni din partea oficialilor americani, menționând vizitele lui Philip Gordon și Victoria Nuland în România. „Am venit din cultura în care în 2012, celebrul referendum, a venit adjunctul doamnei Hillary Clinton… am plecat din ţară când venea Victoria Nuland. Şi am zis, ‘Dom’le e ministru adjunct’. Pentru că e America, stai puţin, rămâne ministrul nostru. Era Titus Corlăţean atunci. Ministrul nostru de externe rămâne să o primească”, a conchis Victor Ponta.