Extinderea ordinului de protecție privind orice tip de violență în societate, pentru orice tip de agresor, este propunerea Ministerului Justiției pentru a asigura că agresorii nu mai scapă nepedepsiți.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că prin acest proiect se dorește preluarea mecanismului ordinului de protecție și extinderea sa la orice formă de violență în societate și pentru orice tip de agresor. În prezent, legislația protejează doar în cazul violenței în cadrul familiei, dar prin această măsură se urmărește protejarea victimelor în orice context în care acestea se află în pericol.

Se schimbă legea în România!

Ministrul Gorghiu a explicat că, de exemplu, prin acest ordin de protecție se poate interveni în situația în care un vecin este agresat constant de un bărbat beat în curtea unui bloc. De asemenea, acest ordin poate fi aplicat și în cazul hărțuirii online, amenințărilor sau încălcării confidențialității datelor personale prin accesarea ilegală a telefoanelor sau distribuirea de imagini compromițătoare.

Victimele violențelor vor fi protejate de lege! Anunțul ministrului Justiției: Cum vor plăti agresorii Pixabay

Victimele pot solicita acest ordin de protecție pentru a se asigura că sunt protejate și că agresorii nu pot continua să le facă rău.

Anunțul ministrului Justiției: Creștere alarmantă a numărului de cazuri de violență

Ministrul Justiției a subliniat și creșterea alarmantă a numărului de cazuri de violență în România. Potrivit statisticilor prezentate de Alina Gorghiu, în 2022 au fost raportate peste 80.000 de cazuri de violență, cu peste 5.000 mai multe decât în anul precedent. Această creștere alarmantă a faptelor de violență este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente pentru protejarea victimelor.

Pe lângă extinderea ordinului de protecție, Ministerul Justiției a luat și alte măsuri pentru combaterea violenței. Printre acestea se numără extinderea programului de monitorizare electronică în 19 județe, în plus față de cele trei județe și municipiul București în care se desfășoară deja acest program. Monitorizarea electronică este o măsură importantă pentru supravegherea agresorilor și prevenirea recidivei.