Reclamă

La nouă ani de la tragicul incendiu de la Clubul Colectiv, supraviețuitorii și familiile celor decedați se confruntă cu noi provocări legale, fiind chemate în instanță de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) pentru a returna parțial despăgubirile primite. Situația este agravată de faptul că cele trei centre pentru mari arși, promise în urma tragediei, nu au fost încă finalizate.

În urma sentinței definitive pronunțate în dosarul Colectiv, 300 de supraviețuitori și rude ale celor decedați au primit despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro, suma fiind plătită de ISU București-Ilfov, instituția considerată responsabilă de eveniment. Plățile către beneficiari au fost efectuate prin intermediul unor executori judecătorești, care au aplicat onorarii maxime.

Ulterior, ISU a contestat aceste onorarii, iar instanța a hotărât reducerea lor, cerând ca diferența să fie plătită de victime. Mihai Grecea, un supraviețuitor al incendiului, a declarat pentru TVR Info: „Numai că așa funcționează sistemul în România, nu-i execută pe executorii judecătorești, ci execută părțile civile din dosar, adică tot pe răniți, ceea ce este o aberație”.

Eugen Iancu, tatăl unei victime decedate la Colectiv, a mărturisit pentru Epoch Times România: „Vom fi executați silit dacă nu plătim. Eu, joi, am proces și, sincer să fiu, mă voi duce fără avocat, pentru că, la 9 ani de la tragedie, ISU […] vine și mă execută pe mine silit pentru niște bani despre care nu știu nimic”.

Doru Cosmin Ursu, avocat, a explicat mecanismul: „Mă duc la executor, îi cer să demarez o executare silită, el îmi spune bun, vreau acest onorariu, de 100 de lei, ulterior instanța spune onorariul a fost prea mare, acceptă doar 50 de lei pentru acest serviciu, ei bine, diferența aceasta de 50 de lei va fi suportată de către client”.

Executorii judecătorești au declarat că nu au încălcat legea, aplicând o taxă de maximum 1% din suma executată. Totuși, în cazul despăgubirilor mari, aceste onorarii au devenit substanțiale.

Compensarea parțială a sumelor de onorarii de către supraviețuitori și familiile victimelor a generat un val de nemulțumiri și frustrări în rândul acestora, mai ales în contextul în care problemele cu spitalele pentru mari arși rămân nerezolvate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro