Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Pavel Popescu, a solicitat suspendarea temporară a platformei TikTok în România, până la încheierea anchetei autorităților cu privire la o posibilă manipulare a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Această cerere vine în urma suspiciunilor care planează asupra platformei chineze în contextul victoriei neașteptate a candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor din 24 noiembrie 2024.
Pavel Popescu a anunțat public, printr-o postare pe Facebook, intenția sa de a demara procedurile oficiale necesare pentru suspendarea TikTok: „Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”. Ulterior, Popescu a precizat că solicitarea sa depinde de existența unor dovezi concrete în sprijinul acuzațiilor aduse platformei, menționând: „Cer această suspendare, evident, doar în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platformă”.
La începutul anului, Popescu a atras atenția asupra riscurilor pe care TikTok le prezintă pentru siguranța națională, afirmând că aplicația ar trebui interzisă pe dispozitivele funcționarilor publici.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării să discute riscurile pe care anumiți actori cibernetici le reprezintă pentru securitatea națională, inclusiv în raport cu infrastructura IT&C care susține procesul electoral.
În acest context, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a informat că, încă din 2023, a recomandat interzicerea aplicației TikTok pentru instituțiile publice din România. De asemenea, DNSC a subliniat că nu deține atribuții în ceea ce privește monitorizarea și investigarea manipulării algoritmilor pe rețelele sociale.
DNSC a colaborat, de-a lungul alegerilor, cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și ANCOM pentru a proteja infrastructura electorală de eventuale atacuri cibernetice.