Reclamă
Reclamă

Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din Marea Britanie este „foarte îngrijorător”, a declarat vicepremierul britanic, Oliver Dowden, conform dpa.

Dowden a reacționat la dezvăluirile Australian Broadcasting Corporation (ABC), care susține că a monitorizat cinci pagini coordonate de pe Facebook ce difuzau tezele Kremlinului, unele dintre ele exprimând sprijinul pentru partidul populist de dreapta Reform UK, condus de militantul pentru Brexit Nigel Farage, potrivit Agerpes.

Într-o declarație preluată de Sunday Times, Dowden a afirmat: „Aceste dezvăluiri relevă riscul real cu care se confruntă democrația noastră în această lume incertă”.

Reclamă

„Actori străini răuvoitori, promovând partide politice britanice, politici și puncte de vedere care se potrivesc agendei lor este doar un alt exemplu al provocărilor din spațiul cibernetic din ce în ce mai volatil al secolului XXI şi este extrem de îngrijorător de văzut această în timpul unei campanii electorale”, a adăugat vicepremierul britanic.

Potrivit ABC, aparent aceste pagini aveau puține lucruri în comun. Totuși, legătura între ele s-a făcut printr-o examinare a datelor de localizare atașate administratorilor paginilor, urmărirea anunțurilor plătite și o analiză a similitudinilor de conținut.

Rețeaua respectivă de pagini pe Facebook are un număr total de 190.000 de urmăritori, fiecare postând critici la adresa mai multor partide politice britanice, inclusiv Partidul Conservator de centru-dreapta și Partidul Laburist de centru-stânga, a precizat ABC.

Totodată, ABC a stabilit că majoritatea administratorilor fiecărei pagini erau stabiliți în Nigeria, ceea ce reprezintă o legătură semnificativă, întrucât s-a constatat că rețelele anterioare de propagandă rusească online operau din Africa.

Aceasta vine în contextul în care conservatorii, conduși de prim-ministrul Rishi Sunak, și Partidul Laburist din opoziție, condus de Keir Starmer, l-au criticat pe Nigel Farage pentru eșecul de a da dovadă de leadership în abordarea acuzațiilor de rasism în cadrul formațiunii sale Reform UK.

Militanți ai partidului lui Farage, Reform UK, din colegiul Clacton din Essex, pe care acesta speră să îl câștige, au fost înregistrați de un jurnalist sub acoperire de la Channel 4 făcând comentarii rasiste, inclusiv despre prim-ministru, care este de origine indiană.

Imaginile arată pe Andrew Parker, militant din cadrul formațiunii, utilizând un termen rasist despre Rishi Sunak și sugerând că migranții ar trebui folosiți ca „ținte de antrenament”.

Un alt militant al Reform UK a descris steagul Pride ca fiind „degenerat” și a sugerat că membrii comunității LGBT și trans ar fi „pedofili”.

Reform UK a scris Comisiei Electorale, susținând că Parker, un actor, a fost un „montat” în reportajul Channel 4.

Farage a declarat că imaginile din Clacton nu sunt decât „o înscenare politică de proporții uimitoare”, evidențiind trecutul de actor al lui Parker.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro