Viceministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen, a declarat sâmbătă la Tianjin, într-o întâlnire cu omologul său american, Marisa Lago, că o Chină modernă reprezintă o oportunitate economică, nu o amenințare pentru Statele Unite. Aceasta discuție a avut loc în contextul în care comerțul este unul dintre numeroasele subiecte generatoare de tensiuni între cele două mari puteri mondiale, alături de rivalitățile în domeniul tehnologiilor, tensiunile din Marea Chinei de Sud și situația Taiwanului.
În ciuda acestor diferende, Beijingul și Washingtonul încearcă să mențină dialogul și schimburile comerciale de anul trecut. Întâlnirea de sâmbătă este cea de-a doua discuție din acest an între responsabilii pentru comerț internațional ai celor două țări. Conform unui comunicat emis de Ministerul chinez al Comerțului, discuțiile au fost caracterizate drept „profesionale, raționale și pragmatice”, abordând probleme politice și comerciale ridicate de comunitățile de afaceri din ambele țări.
Wang Shouwen și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numeroasele suprataxe vamale și sancțiuni americane care afectează companii și produse chineze. El a mai subliniat că China se opune restricțiilor impuse de Statele Unite sub pretextul supracapacității economice a Chinei. „O Chină modernă, cu o populație mare, este o oportunitate pentru Statele Unite și nu o amenințare”, a subliniat acesta.
Companiile și produsele chineze sunt vizate de numeroase sancțiuni și restricții impuse de Statele Unite, justificate ca măsuri împotriva concurenței neloiale sau pentru protejarea securității naționale, relatează AFP, citată de Agerpres.
Astfel, în cadrul întâlnirii de la Tianjin, atât China, cât și Statele Unite au subliniat importanța menținerii unui dialog deschis pentru a aborda problemele comerciale și a preveni escaladarea tensiunilor bilaterale.