Europa și America de Nord sunt expuse unor riscuri semnificative de securitate, ca urmare a încercărilor Rusiei de a exploata vulnerabilitățile infrastructurii subacvatice, inclusiv conductele și cablurile de alimentare, atrage atenția viceamiralul Didier Maleterre, comandantul adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Viceamiralul Didier Maleterre își exprimă preocuparea față de capacitatea infrastructurii subacvatice de cabluri și conducte de a rezista la „războiul hibrid” purtat de Rusia și alți adversari, subliniind că „Toată infrastructura noastră sub mare este amenințată”.

Este menționat că incidentele presupus de sabotaj la conductele de gaz din Marea Baltică, inclusiv Nord Stream 1 și 2 precum și Balticconnector, rămân nerezolvate, cu posibile implicații internaționale.

Pentru a contracara aceste amenințări, NATO a crescut prezența maritimă și a dezvoltat noi tehnologii, inclusiv utilizarea inteligenței artificiale și a sateliților pentru a detecta activități suspecte subacvatice. Infrastructura eoliană offshore, importantă pentru obiectivele climatice, are de asemenea vulnerabilități care trebuie gestionate.

Adăugarea Finlandei și Suediei în NATO este considerată esențială pentru protecția regiunilor Baltice și Arctice, îmbunătățind capacitatea Alianței de a detecta și descuraja agresiunile în aceste zone.