Un veteran american din cel de-al Doilea Război Mondial, în vârstă de 100 de ani, s-a căsătorit cu iubita lui într-o ceremonie desfășurată lângă plajele din Normandia, locul debarcării din Ziua Z. Evenimentul a coincis cu comemorările dedicate împlinirii a 80 de ani de la debarcarea din 6 iunie 1944.

Harold Terens, veteran centenar al Forțelor Aeriene ale Armatei SUA, a descris evenimentul de sâmbătă ca fiind „cea mai bună zi din viața mea” când s-a căsătorit cu Jeanne Swerlin, în vârstă de 96 de ani, potrivit Sky News. În drum spre ceremonie, mireasa a declarat: „Să știți că iubirea nu este doar pentru tineri. Avem și noi fluturi. Și avem parte și de puțină acțiune.” Ea a adăugat că iubitul ei este „cel mai mare pupăcios care a existat vreodată.”

Cei doi s-au căsătorit în primăria din Carentan, un obiectiv cheie pentru Ziua Z, localitate în care au avut loc lupte grele după debarcarea aliaților din 6 iunie 1944. Carentan găzduiește, la rândul său, mai multe evenimente de comemorare pentru a sărbători cei 80 de ani de la debarcarea a aproape 160.000 de trupe aliate pe cinci plaje de pe coasta nordică a Franței.

După ce mirii au răspus cu „oui” la jurămintele rostite în limba engleză de primarul din Carentan, Jean-Pierre Lhonneur, cei doi și-au schimbat inelele. Harold Terens s-a înrolat în 1942 și, după ce a fost trimis în Marea Britanie, a fost detașat la o unitate de luptă P-47 Thunderbolt ca tehnician. În Ziua Z, a ajutat la repararea avioanelor care se întorceau din Franța pentru a putea reveni la luptă. El a afirmat că jumătate din piloții din compania sa au murit în acea zi.

La 12 zile după Ziua Z, Harold Terens a ajuns în Franța, unde a ajutat la transportul germanilor capturați și al prizonierilor de război americani eliberați în Anglia. Sâmbătă seară, fericitul cuplu a participat la un dineu la Palatul Elysee, unde au fost prezenți și președintele Emmanuel Macron și președintele american Joe Biden. „Felicitări tinerilor căsătoriți”, le-a transmis președintele Macron.