Un veteran american al celui de-Al Doilea Război Mondial a murit săptămâna trecută în timpul călătoriei sale pentru a participa la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la Debarcarea aliată din Normandia de la 6 iunie 1944, a anunţat o asociaţie americană, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Robert Persichitti, în vârstă de 102 ani, a făcut călătoria cu avionul cu un însoţitor şi naviga pe o barcă de-a lungul coastei franceze când a suferit o „urgenţă medicală”, a precizat asociaţia Honor Flight într-o postare pe Facebook, fără a preciza natura problemei de sănătate. Veteranul a fost apoi evacuat pe calea aerului în Germania, dar a murit la scurt timp după aceea, pe 31 mai, conform asociaţiei, care citează alţi veterani care au călătorit cu el.

Robert Persichitti a fost operator radio pentru Marina SUA la bordul navei de comandă USS Eldorado şi a servit pe frontul din Pacific, inclusiv la Iwo Jima, Okinawa şi Guam, unde forţele americane luptau împotriva armatei japoneze.

Un veteran canadian, William Cameron, care a participat la debarcarea de la 6 iunie 1944, a murit la vârsta de 100 de ani cu o zi înainte de revenirea sa în Normandia, unde urma să participe la festivităţile de marcare a 80 de ani de la Ziua Z.