Până în prezent, în spațiul public au început să apară câteva rezultate parțiale ale recensământului. Veștile sunt foarte proaste pentru viitorii pensionari. În ultimii 10 ani, țara noastră a pierdut aproximativ un milion de oameni. Conform Șefului Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, în prezent în România locuiesc 19 milioane de oameni, comparativ cu 20,12 milioane câți erau în urmă cu zece ani.
Vești proaste pentru viitorii pensionari
Printre județele cu procentele de persoane recenzate cele mai mari sunt enumerăm Vrancea, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Călăraşi, Teleorman, Olt , Gorj, Sălaj şi Neamţ.
„Marele plus al recensământului a fost acela că, dacă i se oferă cetăţeanului un instrument de calitate, el va participa la acţiunea respectivă, iar dovadă în acest sens sunt cele două procente: aproape 50% din populaţie a completat datele online, iar în total 95% din populaţie a fost recenzată”, spune șeful INS.
Pe de altă parte, susține acesta, ar fi trebuit ca autoritățile locale să fie mai implicate, să existe mai mulți recenzori, și atunci cu siguranță recensământul era mult mai de succes.
„Dezechilibre mari la pensii și pe piața muncii”
Așadar, potrivit sursei citate, până în prezent, în jur de 19 milioane de oameni formează populația aflată pe teritoriul României. De asemenea, potrivit unui raport ONU, se pare că în afara țării se află 4 milioane de români. Se pare că în orașele reședință de județ populația se reduce, în timp ce în județele limitrofe populația crește.
„Sunt pesimist în ce priveşte evoluţia demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii şi pe piaţa muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică. 600.000 de locuinţe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicaţii, cum se poate întâmpla aşa ceva?”, a mai spus Tudorel Andrei.