În ultimele două luni, nouă firme din județul Olt au informat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) că vor concedia colectiv un total de 752 de angajați. Aceasta reprezintă o veste îngrijorătoare pentru economia locală și pentru locuitorii județului care își pierd locurile de muncă.

Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache, în ultimele două luni, 307 angajați ai unor societăți de confecții textile din municipiile Slatina și Caracal au fost disponibilizați colectiv. Aceste concedieri au fost efectuate ca urmare a dificultăților economice cu care se confruntă firmele respective. Industria confecțiilor textile a fost puternic afectată de concurența din ce în ce mai mare și de evoluția tehnologică, ceea ce a dus la o scădere a cererii pentru produsele lor.

Salvarea pentru acești angajați a constat în faptul că alte peste 400 de locuri de muncă din domeniile construcțiilor, confecțiilor textile și pazei au fost păstrate, grație renunțării la concedierile colective.

Concedieri chiar înainte de sărbători

Astfel, firmele care au preconizat inițial restrângeri sau închideri de activități au reușit să găsească noi contracte și să continue activitatea cu același număr de angajați. Aceasta reprezintă o veste optimistă, întrucât o astfel de situație ar fi putut afecta dramatic economia județului și ar fi dus la o creștere a șomajului.

Multe dintre firmele care inițial au informat AJOFM Olt că vor face concedieri colective, au renunțat ulterior la aceste măsuri. Elena Iordache explică că, din documentele transmise de agenții economici, rezulta că în lunile noiembrie și decembrie erau prevăzute concedieri colective pentru 752 de angajați din nouă societăți.

Vești proaste pentru sute de angajați chiar înainte de sărbători! Se fac concedieri masive Social media

Cu toate acestea, în final, au fost disponibilizați doar cei 307 angajați din două firme care se ocupă cu confecții textile. Asta înseamnă că o societate a concediat colectiv 219 angajați, iar alta a renunțat la 88 de angajați.

Motivul renunțării la concedieri colective în cazul celorlalte firme este probabil legat de obținerea unor noi contracte care le-au adus încrederea și posibilitatea de a păstra același număr de salariați. Este un semn încurajator că economia județului își revine și că firmele găsesc modalități de a-și menține activitatea și de a evita disponibilizările.

Firmele care au renunțat la concedierile preconizate în lunile noiembrie și decembrie desfășoară activități diverse, precum construcții, confecții textile, protecție și pază. Acestea reprezintă sectoare cheie pentru economia județului și ar fi fost afectate puternic de pierderea a sute de locuri de muncă.