Reclamă

Veștile nu sunt deloc încurajatoare pentru românii care au credite la bănci. Majoritatea dintre acestea vor crește semnificativ în următoarea perioadă. Asta pentru că indicele IRCC care se aplică în trimestrul doi al anului 2023 a ajuns la 5,98%.  Totul după ce în cel precedent, IRCC a fost menținut la 5,71%. Din acest motiv ratele pe care românii le au la bănci vor crește.

Ratele vor fi mai mari din acest trimestru al anului

Indicele IRCC a crescut ușor față de primul trimestru. Cu toate că nu este o creștere mare, totul, ratele se vor majora simțitor. La început de 2022, IRCC avea valoarea de 1.17%.  Cu alte cuvinte în numai un an și trei luni, acesta a crescut de peste cinci ori.

Creșterea IRCC vine inevitabil și cu o majorare a ratelor în cazul românilor care au credite cu dobândă variabilă. Conform unui raport al BNR, la ora actuală exista în România peste 450.000 de români cu astfel finanțare.

„Creșterea dobânzilor este un fenomen normal în economie, ȋn special ȋn perioadele de criză. Din acest motiv, trebuie să fim foarte calculați atunci când vine vorba despre credite cu dobândă variabilă, mai ales pe termen lung, și să ne asumăm faptul că vor exista și fluctuații. Recomandat ar fi ca în următoarea perioadă să ne situăm într-o zonă a prudenței, să fim foarte calculați și să încercăm să minimizăm aceste șocuri care interveni”,  susțin analiștii financiari.

Cât vor avea de achitat în plus acești români

Ratele cresc în următoarea perioadă din cauza majorării IRCC. Astfel, pentru un credit ipotecar de 300.000 de lei, se aplică IRCC și marfa fixă a băncii de 2,5%. Pentru o astfel de datorie la bancă, un solicitant plătește în jur de 1720 de lei. Totul în timp ce la începutul anului 2022, o rată lunară pentru această sumă nu depășea 1500 de lei.

La începutul lui 2023, când valoarea IRCC a explodat, rata aproape că de dublase la 2780 de lei.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro