În anul 2024, România se va confrunta cu o serie de schimbări semnificative în ceea ce privește asistența financiară pentru persoanele cu venituri mici.

Până în prezent, Guvernul oferea anumite ajutoare financiare pentru acești oameni, însă situația se va schimba complet în viitorul apropiat.

Începând din prima parte a anului 2024, aproximativ 2 milioane de români vor fi afectați de tăierea mai multor ajutoare financiare. Una dintre principalele schimbări constă în faptul că cardurile pentru alimente nu vor mai fi valabile începând din acea perioadă. Acest lucru va impune o reorganizare a modului în care aceste persoane vor putea accesa beneficiile sociale.

În ciuda reducerii ajutoarelor financiare, guvernul va oferi tichete sociale în valoare de 50 de euro pentru alimente și în anul 2024. Acestea vor fi distribuite o dată la două luni pe tot parcursul anului. Acest sprijin financiar va continua să fie acordat și în viitorul apropiat, asigurând un suport minim pentru românii vulnerabili.

Eliminarea voucherelor pentru energie

În schimb, voucherele pentru energie, în valoare de 1.400 de lei, nu vor mai fi acordate în 2024. Această decizie a fost luată oficial și românii vor putea să-și utilizeze banii până în martie 2024, pentru a-și plăti facturile la energie.

Vești proaste pentru români! Nu vor mai primi acest ajutor din partea statului în anul 2024. Ce vouchere se scot

Cu toate acestea, începând din 2025, va exista o schemă care va limita prețurile la energie electrică și gaze, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.

Indexarea pensiilor cu rata inflației

Cu toate acestea, o veste bună pentru pensionari este aceea conform căreia începând din 2024, pensiile vor fi indexate cu rata inflației, adică cu 13,8%. Această măsură va duce la o creștere de 240 de lei a punctului de pensie și o majorare de 150 de lei a pensiei minime. Aproximativ două milioane de români beneficiază în prezent de voucherele pentru energie conform datelor furnizate de MIPE.